Natuur/milieu,  Wijknieuws

Beroep Polencomplex door rechter verworpen

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan ten aanzien van het beroep tegen de bouwvergunning van het Polencomplex in De Uithof dat de Stichting Bewonersbelangen Lozerlaanflats aangetekend hadden tegen het besluit van het College van B&W van Den Haag om een bouwvergunning te verlenen aan Jobcenter Haaglanden b.v..

Deze zaak werd behandeld in de Rechtbank op 14 februari 2012.
Helaas is het beroep verworpen.De rechtbank constateerde wel in punt. 5.6 een motiveringsgebrek in het bestreden besluit, dat niet had mogen ontbreken.
Het bestreden besluit wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit blijven in stand. De Gemeente is veroordeeld in de kosten van het proces.
Kortom: de Gemeente moet alleen de bouwvergunning aanpassen, de proceskosten vergoeden, maar mag gewoon gaan bouwen.

De hele uitspraak kan je hier lezen. Klik op ‘download’ en dan de woorden intypen die onder de brief in het vakje staan (beetje opnhandig, maar ik krijg op mijn site media nog niet zelf geupload helaas, op de één of andere manier worden ze niet zichtbaar).Please follow and like us:

13 reacties

 • Frances van Rijn

  Op //www.rechtspraak.nl wordt de uitspraak t.z.t. gepubliceerd (11/8485 WRO V 215).

  Het is echt niet te geloven! Mensen zijn alles snel vergeten, maar tegen de tijd dat er gemeenteraadsverkiezingen komen, dan zal ik iedereen in Den Haag Zuid e.o. er aan herinneren dat Marnix Norder van de PvdA de “grondlegger” was van de Polenbarakken in natuur- en recreatiegebied De Uithof. Je kent mij, dus je weet dat ik dat ook doe….al moet ik zelf een blog beginnen…Het niet kiezen van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen is de enige manier om je ongenoegen te laten blijken, want in het rechtssysteem geloof ik al lang niet meer. Mooi dat er een artikel op //www.haagsallerlei.nl staat! Zonde van dit prachtige natuur- en recreatiegebied!

 • Joyce

  Zonde, zei mijn moeder altijd, is boter op je gat smeren en droog brood eten.
  Zonde lijkt me ook om dit stuk aangelegde natuur te laten prevaleren boven mensen die geen droog brood te eten hebben. Typisch NIMBY?

 • Frances van Rijn

  @Joyce Ik begrijp dat je niet zo veel van de achtergronden hebt meegekregen, maar zoals Geertje al opmerkt, ligt het idd iets genuanceerder.

  Ten eerste worden deze Polen op mensonwaardige wijze gehuisvest in barakken. Met z’n zessen maandenlang in een kleine ruimte moeten vertoeven, is Nederland onwaardig. Deze 6 mensen hebben een kleine slaapkamer waarin net twee bedden en een kast passen. Verder een tafel met 6 stoelen, kitchenette, 1 toilet en 1 douche.

  Ten tweede wordt het uitzendbureau Jobcenter rijk over de gekromde ruggen van deze mensen. Er komt een horecabedrijf, wasserij etc. in eigen beheer! En niet alleen het uitzendbureau, maar ook de ondernemers waarvoor deze arbeidsmigranten werken. Daarom is het van de zotte dat de PvdA dit steunt, tegenwoordig geen partij meer voor de arbeiders, maar voor de zakken van de ondernemers te spekken, zelfs met ons belastinggeld. Ook worden de meeste Polen hier niet rijk, maar komen naar verloop van tijd op straat te staan. Daardoor ontstaat overlast en een abnormale druk op de dag- en nachtopvang. Deze mensen worden uitgebuit. Op dit moment is op de Lozerlaan, Driehoekflat een steigerbouwbedrijf een steiger aan het bouwen van 16 etages hoog. Er staan circa 10 Moe-landers (midden- en oost-europeanen) op de steigers, ik heb diep respect voor deze mensen. Ik heb namelijk nog nooit mensen zo hard zien werken en een chef gezien – uit eigen geleden – die deze mensen zo onder de duim heeft. Ga eens vragen wat deze mensen verdienen, wat de aannemers verdienen en wat uiteindelijk HaagWonen (de verhuurder van het gebouw) betaald. Dan gaan je ogen misschien open!

  Ten derde liggen de Polenbarakken (waar 360 mensen komen te wonen met hun voertuigen!) in recreatie- en natuurgebied De Uithof, de ecologische zone, tussen een seniorenflat, creche, roeivereniging, manege, schaats- en skicentrum, disco, Surinaamse vogeltjesvereniging, sportschool, parkeerplaats reizigers Randstadrail, wielrenbaar Trias. Al deze verenigingen, bedrijven moeten parkeren en gebruik maken van een smalle toegangsweg. De parkeer- en verkeersdruk is nu al hoog en onveilig, vooral bij evenementen. De gekozen locatie is dus al overbelast!

  Dus het heeft niets te maken met NIMBY, maar alles met het bovenstaande!

 • Geertje

  @Joyce en Frances
  Dank je Frances voor de uitleg.
  Ik had het erg druk en kon nog niet zo uitgebreid antwoorden.
  Ik ben blij dat jij dat hebt gedaan!

  Nog een paar kleine aanvullingen; er was en is nauwelijks draagvlak.
  Er is ook door de gemeente nauwelijks geluisterd naar inbreng van de direct omwonenden.
  Tips en andere verzoeken heb ik niet terug kunnen vinden (zoals een clausule waar Norder het mee eens was mochten er zich toch problemen voordoen).

  Voorts is het vreemd, dat een commerciele instelling de grond gratis krijgt maar wel de huur mag innen! Deze grond moet nog bouwrijp gemaakt worden dus kost de belastingbetaler een flinke smak geld. En dat in deze tijd van crisis, waar bijvoorbeeld de voedselbanken met tekorten zitten. Een soepbus niet meer wordt gefinancierd….

  Het gaat niet om MOE-landers die hier al aanwezig zijn, dus het vaak slecht hebben.
  Het gaat om mensen die uit Polen gehaald wórden! Nieuwe werknemers dus. Dit stuit mij ook erg tegen de borst.

  En dat allemaal, terwijl in Den Haag voldoende ruimte is ze te huisvesten.
  Waarbij de vraag nog kan worden gesteld of dat hier moet als ze in het Westland tewerk gesteld worden.
  Neem al die leegstaande kantoorgebouwen (het belastinggebouw tegenover HS bijvoorbeeld?).

  En NIMBY. Nee, daar draait het echt niet om.
  In Zuidwest zijn al heel veel instellingen voor opvang (en komen er nog meer).
  Veel speciale scholen, opvanghuis voor verslaafden en ga zo maar door.
  Hier wordt niet of nauwelijks tegen geprotesteerd (en terecht).
  Het gaat puur om de plaats en de wijze waarop.

  Mijn grootste zorg, als ‘natuurgek’ is natuurlijk de invloed op de ecologische zone, die al behoorlijk onder druk staat door alle bouwplannen in Zuidwest.
  Maar ook ben ik boos, omdat niet gedupeerde Moelanders worden geholpen, maar er nieuwe worden gehaald uit Polen.

 • Frances van Rijn

  Een goede aanvulling! Men speelt met de gedachte om een blog te gaan beginnen waar alles vanaf het begin opgezet wordt en dagelijks de stand van zaken in de gaten wordt gehouden + foto’s. De naam wordt dan Tegenpolen, want bewoners en de polenbarakken zijn tenslotte tegenpolen. Het publiceren en uitleg geven van bijv. de raadsstukken waar Norder de gemeenteraad mee om de tuin heeft geleid. Jaren geleden noemde hij terloops een aantal lokaties waarop Moe-landers gehuisvest konden worden. Het tennispark werd toen genoemd “een stuk grond aan de Lozerlaan”, jaja. Ook de parkeer- en verkeersdruk vastleggen etc. etc. Uitspraak etc. etc.

 • Joyce

  Voor een politieke discussie is dit denk ik niet de plek. Een aparte blog lijkt me idd meer aangewezen.
  Ik woon niet in de wijk waar het hier om gaat, “dus” houd ik over dit probleem verder m’n mond.

 • Geertje

  @Joyce
  Geeft niks! Soms is een discussie juist heel waardevol.
  Ook ik heb mijn mening vaak bijgesteld door meningen van anderen, of ging zaken van een andere kant zien.
  Ook dat is het mooie van een blog; iedereen heeft een mening en zoals je ook kan zien ik wis ze nooit. Behalve dan als ze niet door de beugel kunnen.
  Vrijheid van meningsuiting vind ik heel belangrijk.
  Natuurlijk is het zo, dat wij in principe een rijk land zijn. En nee, ik vind beslist niet dat nu de grenzen open zijn, we deze harde werkers moeten buitensluiten.
  Maar wel op de juiste manier en op de juiste plek.
  En dat is De Uithof niet. En ik huiver bij de gedachte hoe ze daar moeten leven.
  Als besef ik dat er velen in abominabele omstandigheden nu in de stad moeten wonen.
  Maar waarom wordt voor deze mensen niet een leefbare plek gezocht?

 • Barry

  Niets geen woongelegenheid maken voor ze. Toen ik nog tot voorkort in Den Haag woonde heb ik meer als 4 jaar ingeschreven gestaan om een woning te kunnen krijgen zonder resultaat.Maar voor een stel Polen kan er wel woonruimte gemaakt worden? Van de zotte, eerst voor je eigen volk zorgen. Gelukkig komt mijn vriendin uit een klein dorpje in brabant en liet me daar inschrijven. En ja hoor na 6 maanden een mooie 1-gezinswoning 2 verdiepingen met zolder en met een grote voor en achtertuin voor de huurprijs waar je in Den Haag nog geen krot in het Schilderwijk hebt. Ik ben 100% Hagenees, maar wat mis ik Den Haag totaal niet. Iedere dag word ik nog steeds wakker met het gevoel of ik op vakantie ben.

  Maar rr zijn genoeg werkloze Nederlanders die dit werk kunnen en zouden moeten doen. Neem die uitkeringstrekkers, laat die het werk maar doen. Wat zei u wilt het werk niet doen? Nou sorry dan willen wij u niet meer voorzien van een uitkering tot ziens meneer/mevrouw de uitkeringtrekker. Nee niets Polen hierheen halen, laat die maar lekker zitten waar ze zitten. Eerst zorgen dat het eigen volk aan het werk gaat en blijft. Mochten er dan nog restjes overblijven dan kunnen we altijd nog kijken of er e.v.t. een pool het werk mag krijgen.

 • Hannes

  De Dudok/Berlage richtlijn is al jaren geleden verlaten. De stad moet zachtjes en langzaam maar zeker verschijnen als je uit de polder, lees Wateringen of Poeldijk komt. Nou, in 1970 stonden daar opeens op deze ecologische zone, vier megahoge woontorens, de zogeheten Wachters van de Stad. Spuuglelijk. Gebouwd op een ecologische zone. Aan een rondweg. En totaal geïsoleerd van winkels en maatschappelijke voorzieningen. Maar ja, met de komst van Wateringse Veld en dergelijke VINEX is deze richtlijn kennelijk voorgoed verlaten.
  Dat het weer de PvdA is die dit weer middels achterkamertjes heeft bekokstoofd, verbaast me thans al ruim 10 jaar niet meer. En mijnheer Norder die eerst nog waarschuwde voor een tsunami aan MOElanders, werkt aan dit proces dus gewoon mee. Arm Den Haag. Het wordt voor mij, net als Barry, zie posting hierboven, deze stad maar eens te verruilen voor een ander en rustiger deel van het land… of van de wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.