Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Prinses Máxima aanwezig bij ‘TOP Talent Ontbijt’Op 8 maart was het de Internationale Vrouwendag.
Stichting Talent naar de Top organiseerde het Vrouwelijk TOP Talent Ontbijt, met dit jaar het thema ‘rolmodelschap’ in Sociëteit De Witte op het Plein.
Aanwezig waren 75 topvrouwen vanuit overheid en het bedrijfsleven, waaronder Prinses Máxima.
Stichting Talent naar de Top organiseerde het ontbijt om talent beter zichtbaar te maken en aan te tonen dat er meer dan voldoende Nederlands vrouwelijk talent op de arbeidsmarkt beschikbaar is maar ook dat een stijgende lijn zichtbaar is van het aantal vrouwen in topfuncties.
Alle aanwezige Topvrouwen vervullen in Nederland een belangrijke functie als rolmodel. Het thema rolmodelschap zal tijdens het TOP Talent Ontbijt werden besproken, en met bijdragen van o.a. de Voorzitter van de Tweede Kamer mevrouw Gerdi A. Verbeet en mevrouw Petra Stienen verder uitgediept.
Vooral de toespraak van Petra Stienen (winnaar van de Vrouwen in de Media Award 2011) ontroerde me diep.
Zij sprak over twee vrouwen van in de zestig die een belangrijke rol in haar leven spelen.

Allereerst een 14 jarig meisje, dat vanwege een te groot gezin als dienstmeisje het huis uit moest om het gezin te ontlasten en een eigen inkomen te creeeren. Dit bleek haar moeder te zijn. Zij stimuleerde haar altijd om economisch onafhankelijk te zijn en haar ambities na te leven. Na de scheiding van haar ouders belandde haar moeder namelijk langdurig in de bijstand. Gedurende die periode heeft ze met de steun van onder andere haar kinderen en  vrienden een opleiding afgemaakt en geheel op eigen kracht -via een Melkertbaan- een vaste baan gevonden.

De tweede vrouw was -hoe kan het haast anders na een Arabische studie?- Soraya alTorki. Soraya was toen een vrouw van begin veertig, één van de eerste vrouwen uit Saoedi-Arabië die een doctoraat had ontvangen van Berkely voor haar werk voor de vrouw in Saoedi-Arabië.
Zij ontmoette haar in 1990 in haar kantoor in Caïro tijdens een interview voor haar scriptie over de Saoudische vrouwenliteratuur aan de Amerikaanse Universiteit waar ze werkte als hoofd van de afdeling Antropologie.
Soraya verliet haar ouderlijk huis in de jaren zestig om te studeren in de Verenigde Staten. Ze was in staat geweest om haar vader ervan te overtuigen dat als vrouw met te veel hersenen het toch te moeilijk zou zijn voor haar om een ​​man te vinden.
Haar leven was niet gemakkelijk want als vrouw uit een traditionele Moslim maatschappij moest zij altijd vechten voor haar recht haar hart en ambities te volgen. Zij stimuleert en inspireert door haar verhaal al decennia lang jonge mannen en vrouwen hun hersenen te gebruiken om een verschil te maken. Rond te kijken en te leren van de maatschappij.
Zij moedigde zo ook Petra Stienen aan om verder te gaan, en niet te laten afleiden door dat stemmetje dat zij als vrouw niet zou kunnen bereiken wat ze wilde.

Toen Petra als diplomaat in Egypte werkte, werd zij zwanger. Soraya had, door haar leeftijd, nooit kinderen gekregen. Zij werd door Petra bij de bevalling uitgenodigd. Toen haar dochter werd geboren vertelde dat Petra en haar man hadden besloten het de naam Soraya te geven; wat haar vriendin enorm verwarmde!
De betekenis van de naam Soraya is ook heel bijzonder; het is het Arabisch voor de Pleiaden, de constellatie van de sterren, die ook bekend staat als de Zeven Zusters. Zevenster….

Laten vrouwen allemaal toegeven dat ze een ster zijn en dat uitdragen. Als je wat voor een ander kan betekenen, ben je toch een ster?Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.