Natuur/milieu

Utrechtsebaan weer open, maar let op!

Utrechtsebaan
Utrechtsebaan weer open, maar let op!

Gelukkig, nu alle beperkingen ten aanzien van corona in de vrieskist zijn gestopt zijn ook de werkzaamheden aan de Utrechtsebaan in een afrondende fase.
Na een maandenlange afsluiting is deze belangrijke weg in de stad weer open. Maar tot half juli zijn er nog wel nachtelijke werkzaamheden waarbij er in beide richtingen altijd één rijstrook open blijft.

Maar, naast deze nachtelijke werkzaamheden is er nog iets om in de gaten te houden.
Extinction Rebellion zal namelijk woensdag 6 juli deze weg blokkeren!
Hieronder hun persbericht ten aanzien van de blokkade van de Utrechtsebaan:

Op woensdag 6 juli blokkeert Extinction Rebellion om 12.00 uur de A12 in Den Haag. Het gaat om het deel van de zogenoemde Utrechtsebaan, tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het Ministerie van Economische Zaken. De groep eist een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas. Woordvoerder Lucas Winnips: “Het IPCC-rapport laat zien dat de uitstoot van broeikasgassen radicaal omlaag moet, maar in plaats daarvan gaan overheden door op de oude weg. Dit leidt tot 3 graden opwarming in 2100: klimaatchaos en massasterfte van planten, dieren en mensen. Het subsidiëren van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, is pervers en misdadig.”

roze olifant
Spandoek met de roze olifant dat in de Tweede Kamer werd ontvouwd (Archieffoto)

Jaarlijks 17,5 miljard fossiele staatssteun
Naar schatting gaat in Nederland jaarlijks een bedrag van circa 17,5 miljard euro aan staatssteun naar fossiele bedrijven. Dat is een veelvoud van de uitgaven aan klimaatbeleid. Ondertussen woekert de klimaatcrisis voort. De laatste zeven jaar waren de warmste jaren ooit gemeten en de klimaatcrisis is een steeds grotere bedreiging voor de voedselvoorziening. Vorig jaar zijn naar schatting 250.000 kinderen in Afrika van de honger gestorven als gevolg van de klimaatcrisis. Woordvoerder Lucas Winnips: “Het is pervers en misdadig dat midden in de uit de hand lopende klimaatcrisis nog steeds drie keer zoveel staatssteun gaat naar het verergeren van het probleem als naar de oplossing.”

Te voet of op de fiets
De blokkade op de A12 start om stipt 12.00 uur. Omdat dit deel van de A12 lopend vanaf het centrum van Den Haag bereikt kan worden, kunnen demonstranten met het openbaar vervoer naar Den Haag reizen en dan te voet dit deel van de A12 op lopen, of fietsen. Het verkeer kan eenvoudig omgeleid worden. Dit deel van de A12 is dit jaar langere tijd afgesloten geweest wegens wegwerkzaamheden. Woordvoerder Lucas Winnips: “We gaan ervan uit dat de politie deze demonstratie faciliteert en roepen heel Nederland op zich aan te sluiten bij dit vreedzame protest.”

‘Geen melkkoe’
Extinction Rebellion voert al langere tijd actie voor een stop op fossiele subsidies, ondermeer met vreedzame bezettingen van het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Financiën en op 22 juni het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Bij de laatste actie werden 22 mensen gearresteerd. In het regeerakkoord is opgenomen dat de afbouw van financiële prikkels voor fossiele brandstoffen wordt onderzocht, maar dat vindt Extinction Rebellion niet genoeg. Woordvoerder Lucas Winnips: “Dat is veel te vrijblijvend. Uit de protesten rondom de gaswinning, de lozing van afvalwater in Twente en de nieuwe boringen onder woningen in Rotterdam, blijkt wel dat er geen draagvlak meer in de samenleving is voor de fossiele industrie. Nederland is geen melkkoe voor buitenlandse multinationals zoals Shell en Exxon. Het moet afgelopen zijn met het spekken van deze schadelijke sector met miljarden belastinggeld.”

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Vanuit de onderliggende eis KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR IEDEREEN stelt XR drie eisen aan de overheid:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.