Natuur/milieu,  Politiek

Roze olifant in de Tweede Kamer

Roze olifant
Spandoek met de roze olifant dat in de Tweede Kamer werd ontvouwd

In mijn mail ontving ik gisteren een persbericht van Extinction Rebellion (XR), dat zij hadden actiegevoerd in de Tweede Kamer tijdens het debat over het coalitieakkoord.
Vanaf de publieke tribune lieten zij in stilte een spandoek met een roze olifant zakken met daarop de tekst: KLIMAATCRISIS = NOODTOESTAND.
Helaas hadden zij geen eigen foto’s, maar toonden een mooie van Bart Maat van het ANP. Deze kon ik natuurlijk niet gebruiken (copyright) dus ik piekerde hoe ik dat op kon lossen.

Een groot stuk tekst zonder afbeelding is vaak heel onduidelijk vind ik. Gelukkig heb ik veel foto’s van eerdere acties.
Het bleek niet nodig!
Gisteren schreef ik al over de afsluiting van de Klimaatwake bij de Apenrots. Daar kwam ik in gesprek met de maakster van de vlag. Maar liefst twee dagen was zij bezig geweest op 2 naaimachines om de banner te maken.
Knap hoe ze deze binnen wist te smokkelen….

Waarom een roze olifant?
Ik quote XR:
“Het is verboden in te demonstreren in de Tweede Kamer. De actiegroep vindt dat een belangrijke regel, maar meent deze te moeten overtreden: ‘’Nu politici de laatste afslag naar een leefbare aarde missen, kunnen wij niet anders dan burgerlijk ongehoorzaam in actie komen,’’ zegt woordvoerder Rozemarijn van ‘t Einde. ‘’Dit parlement houdt zich slechts mondjesmaat bezig met de meest ingrijpende crisis die direct ons voortbestaan bedreigt. Zij zou moeten handelen naar de noodtoestand waarin we ons bevinden, maar die noodtoestand blijft vooralsnog de roze olifant in de kamer. Recht doen aan die noodtoestand is geen kwestie van een paar miljarden euro meer of minder. Het betekent dat we een crisisaanpak moeten hanteren en dat de overheid een stevig plan maakt om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. Dat plan is er niet. Daarmee laat de overheid het Nederlandse volk en ook de wereldbevolking in de steek”.’’

In bovenstaande video kan je het verhaal achter de banner van de roze olifant in de Tweede Kamer op de publieke tribune beluisteren. Het was voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees over het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Extinction Rebellion heeft de regering meerdere malen opgeroepen om de noodtoestand uit te roepen in verband met de klimaatcrisis, en de bijbehorende noodmaatregelen te treffen. Ook eist Extinction Rebellion dat de Nederlandse overheid per direct stopt met subsidies aan de fossiele industrie. Hoewel de regering bij de COP26 heeft toegezegd een einde te zullen maken aan overheidssteun aan fossiele brandstofprojecten in andere landen, geeft zij zelf nog ruimschoots subsidies aan fossiele projecten in eigen land. Verder vindt Extinction Rebellion dat er zo snel mogelijk een burgerberaad ingesteld moet worden.

Extinction Rebellion is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.