Spinselmotten geven bomen een spookachtig uiterlijk

Op dit moment lees je veel verhalen over de spinselmotten. Diverse bomen worden volledig kaal gegeten door deze mot. Deze mot is meer bekend onder de naam stippelmot.
Zelf noem ik het spinselmotten, omdat dat is, wat ze doen.
Ze maken spinsels waardoor de bomen een spookachtig uiterlijk krijgen.


Ze “zitten” niet alleen in een spinsel: in groepen omgeven ze zich met een soort web dat behoorlijk taai is.
De spinsels hebben een functie. Ze beschermen de rups enigszins tegen onder andere vogels die in dit jaargetijde heel wat voeding nodig hebben voor hun kleintjes.

Als de boom (of struik) is kaalgevreten, laten ze zich met behulp van lange spindraden zakken naar de grond. Ook dit gebeurt groepsgewijs. Daar worden ze pop om in juni of juli een volwassen mot te worden.
In tegenstelling tot hun gezamenlijk leven als mot, gaan ze nu individueel hun gang.
De mot zelf ziet er niet heel indrukwekkend uit. Ze zijn vrij klein en wit met zwarte stippen. Daarom hebben ze de naam “stippelmot” gekregen.
De aangetaste bomen en struiken hebben nagenoeg geen last van de kaalvraat. Misschien dragen ze minder vrucht in dat jaar, maar als de rupsen zijn verdwenen krijgen ze vanzelf weer groen blad.
Deze foto’s zijn allemaal gemaakt op de Lozerlaan, vlak bij Loosduinen. Maar overal waar je komt, zie je nu de surrealistische bomen. Zelfs in deze wijk!
Gelukkig dat het tijdelijk is, al vind ik het best een mooi gezicht.