Stadsnieuws

Rampenoefening HubertustunnelOp 28 september 2011 vond in de Hubertustunnel in Den Haag de Incident Management-oefening Tableau plaats.
In deze praktijkoefening testten wegbeheerders, hulpverlenende organisaties en tunnelpersoneel hun procedures en onderlinge samenwerking in geval van een crisis.
De Hubertustunnel was dan ook vanaf woensdagavond tot donderdagochtend vroeg afgesloten.
Een Incident Management (IM)-oefening is een oefening waarbij een ernstig incident wordt geënsceneerd. Na melding van het incident wordt het personeel van de tunnel, de partners van de Veiligheidsregio Haaglanden (gemeente Den Haag, brandweer, GHOR, politie) en de wegbeheerders in de gelegenheid gesteld zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen. Het doel is om alles in het werk te stellen om de tunnel weer zo snel mogelijk toegankelijk te maken. De nadruk ligt daarbij op de toepassing en het testen van de procedures.

Dit maal werd gespeeld, dat een projectiel was afgeschoten van een personenwagen naar een andere auto. Vanzelfsprekend wisten de hulpverleners dit niet van tevoren.
Via de ‘bunker’ in de tunnel werd op afstand de situatie bekeken.
Omgeroepen werd dat iedereen de auto en de tunnel moest verlaten; hieraan gaf men echter geen gehoor; men wilde de auto niet laten staan
probeerden te bellen of probeerden zelfs auto’s weg te duwen om alsnog uit de tunnel te komen
of men was bezig hulp te bieden aan slachtoffers in de getroffen wagen.
Chaos was het gevolg, zeker omdat het lang duurde dat er hulp kwam.
Pas toen de situatie veilig was beoordeeld, konden de hulpdiensten eindelijk via de andere tunnel de rampenplek bereiken
en hulp bieden aan de slachtoffers.
Niet zeker was namelijk, of er zich nog explosieven in de personenwagen bevonden.

De oefening droeg de naam Tableau, met een knipoog naar de schilderijen van Mondriaan, om aan te geven dat ook hier veelkleurigheid en horizontale en verticale bewegingen een grote rol spelen. Ofwel: elke kleur en elk vakje vertegenwoordigt een van de partners in de oefening.

Een heel leerzame avond. Niet alleen indrukwekkend om te zien hoe alles in zijn werk gaat, maar ook te zien hoe reacties van mensen zijn. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat als continu wordt omgeroepen de tunnel en auto te verlaten, dat men toch blijft staan en zelfs ruzie maakt. Stel dat er zich echt nog explosieven in de ene wagen hadden bevinden, had een ramp veel groter kunnen zijn in realiteit.
Een les voor mij dus ook!Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.