Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Poëzieworkshops “Haags Verleden in Gedichten” in 5 bibliotheken

Poëzieworkshops
Volg één van de 5 Poëzieworkshops

Voor het poëzieproject ‘Haags Verleden in Gedichten’ (waar ik hier over schreef) worden in januari en februari vijf GRATIS poëzieworkshops gegeven in filialen van de Bibliotheek Den Haag. Deelnemers kunnen daar onder begeleiding van docenten van het Huis van Gedichten werken aan hun gedicht over het rijke historische verleden van Den Haag. De gedichten maken allen kans opgenomen te worden in een nieuwe bundel. 


Nog nooit eerder is de Haagse geschiedenis in de volle breedte vastgelegd in de hoogste kunstvorm: de poëzie. De R.G. Ruijs Stichting en Bibliotheek Den Haag hebben daarom de krachten gebundeld en zijn gezamenlijk op zoek naar die in dichtvorm gegoten weergave van het ‘Haags Verleden’. Tot nu toe hebben ongeveer vijftig Hagenaars een gedicht ingestuurd, waaronder enkele bekende Hagenaars zoals minister Bruno Bruins, schrijver Theo Monckhorst, zanger/dichter Maarten Willems, ‘poëlier’ Victor R. Meijer en stadsdichter Cor van Welbergen.

Gratis poëzieworkshops
Wie wat hulp en/of advies nodig heeft bij het schrijven van een gedicht, kan daarvoor terecht bij een van de workshops die in januari en februari in samenwerking met Huis van Gedichten worden gehouden in vijf verschillende bibliotheekfilialen. Deelname aan de workshops is gratis, net als de koffie en thee. Aanmelden kan op de site www.haagsverleden.nl.

Maandag 13 januari – 13:00 tot 14:30 uur – Bibliotheek Laakkwartier
Vrijdag 17 januari – 10:00 tot 11:30 uur – Bibliotheek Haagse Hout
Donderdag 23 januari – 09:30 tot 11:00 uur – Bibliotheek Nieuw Waldeck
Maandag 27 januari – 13:00 tot 14:30 uur – Bibliotheek Scheveningen
Zaterdag 1 februari – 10:00 tot 11:30 uur – Bibliotheek Leidschenveen

Het Haags Verleden
Alle Haagse dichters (amateur of net even meer dan dat) worden uitgenodigd een gedicht te schrijven over een bijzondere, kleine of grote gebeurtenis uit de geschiedenis van Den Haag. Daarbij zal worden geprobeerd een flink deel van de Haagse geschiedeniscanon in gedichten te vatten. Het Haagse verleden biedt volop inspiratie. Ofwel omdat het een aansprekende piketpaal in de tijd is, ofwel omdat het een persoonlijke ervaring of belevenis betreft, of gewoon omdat het moment zo markant of pikant was. Kortom: bijna iedere gebeurtenis uit het Haagse verleden kan onderwerp zijn voor een uniek gedicht. Een voorbeeldlijst met historische momenten en zaken staat ter inspiratie op Facebook.com/haagsverleden.

Gedichten inzenden kan tot 1 maart 2020. Mail naar info@haagsverleden.nl.
 
Publicaties
Alle ingezonden gedichten worden op Facebook gepubliceerd. Een selectie van de gedichten zal worden opgenomen in een bundel of als poëzieposters worden opgehangen in de Haagse bibliotheken. De slotvoorstelling vindt plaats op zondagmiddag 29 maart 2020 in de Centrale Bibliotheek. Hierbij zullen circa 30 dichters hun schrijfsels met het publiek delen. Ook treden dan enkele landelijke bekende auteurs en artiesten op.

Voorwaarden
Bijdragen voor het project Haags Verleden in Gedichten moeten in de Nederlandse taal zijn geschreven en mogen maximaal twintig regels lang zijn.
Door een gedicht in te sturen verlenen de deelnemers toestemming het gedicht met hun naam te plaatsen op internet en in gedrukte media en te gebruiken voor een expositie met poëzieposters en in een bundel. Elke in de bundel opgenomen auteur ontvangt een gratis auteursexemplaar. Deelnemers maken daarnaast kans om te worden gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de slotvoorstelling en/of op radio en/of televisie.
De organisatie behoudt zich het recht voor om inzendingen te weigeren.

Het project Haags Verleden in Gedichten is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurschakel en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Met dank aan de samenwerkingspartners Bibliotheek Den Haag en Huis van Gedichten.

Meer informatie staat op www.haagsverleden.nl

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.