Stadsnieuws

Haags Verleden in Gedichten: doe mee!

Haags Verleden in Gedichten
Haags Verleden in Gedichten

Den Haag is een stad met een rijk historisch verleden, een stad vol herinneringen en belevenissen. Nog niet eerder is de Haagse geschiedenis in de volle breedte vastgelegd in de hoogste kunstvorm: de poëzie.
De R.G. Ruijs Stichting en Bibliotheek Den Haag hebben daarom de krachten gebundeld en lanceren een nieuw project dat op zoek gaat naar die in dichtvorm gegoten weergave van het ‘Haags Verleden’.

Na een viertal succesvolle edities van Poëzie Op Pootjes, waarin het ‘Haagse Gevoel’ centraal stond en waarbij rond de 1.700 nieuwe Haagse gedichten werden ingezameld, is het nu de beurt aan het ‘Haags Verleden in Gedichten’. Opnieuw een inzamelingsactie van gedichten, geschreven door gewone en bijzondere Hagenaars en Hagenezen.

Het Haags Verleden
Alle Haagse dichters (amateur of net even meer dan dat) worden uitgenodigd een gedicht te schrijven over een bijzondere, kleine of grote gebeurtenis uit de geschiedenis van Den Haag. Daarbij zal worden geprobeerd een flink deel van de Haagse geschiedeniscanon in gedichten te vatten. Het Haagse verleden biedt volop inspiratie. Ofwel omdat het een aansprekende piketpaal in de tijd is, ofwel omdat het een persoonlijke ervaring of belevenis betreft, of gewoon omdat het moment zo markant of pikant was.
Kortom: bijna iedere gebeurtenis uit het Haagse verleden kan onderwerp zijn voor een uniek gedicht. Een voorbeeldlijst met historische momenten en zaken staat ter inspiratie op Facebook.com/haagsverleden.

Workshops
Wie wat hulp en/of advies nodig heeft bij het schrijven van een gedicht, kan daarvoor terecht bij een van de workshops die in januari en februari in samenwerking met Huis van Gedichten worden gehouden in vijf verschillende bibliotheekfilialen. Deelname aan de workshops is gratis, net als de koffie en thee. Op de site www.haagsverleden.nl staat waar en wanneer de workshops zijn.
Gedichten inzenden kan tot 1 maart 2020.
Mail naar 
info@haagsverleden.nl.

 

Publicaties
Alle ingezonden gedichten worden op Facebook gepubliceerd. Een selectie van de gedichten zal worden opgenomen in een bundel of als poëzieposters worden opgehangen in de Haagse bibliotheken. De slotvoorstelling vindt plaats op zondagmiddag 29 maart 2020 in de Centrale Bibliotheek. Hierbij zullen circa 30 dichters hun schrijfsels met het publiek delen. Ook treden dan enkele landelijke bekende auteurs en artiesten op.

Voorwaarden
Bijdragen voor het project Haags Verleden in Gedichten moeten in de Nederlandse taal zijn geschreven en mogen maximaal twintig regels lang zijn.
Door een gedicht in te sturen verlenen de deelnemers toestemming het gedicht met hun naam te plaatsen op internet en in gedrukte media en te gebruiken voor een expositie met poëzieposters en in een bundel. Elke in de bundel opgenomen auteur ontvangt een gratis auteursexemplaar. Deelnemers maken daarnaast kans om te worden gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de slotvoorstelling en/of op radio en/of televisie.
De organisatie behoudt zich het recht voor om inzendingen te weigeren.

Het project Haags Verleden in Gedichten is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurschakel en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Met dank aan de samenwerkingspartners Bibliotheek Den Haag en Huis van Gedichten.
Meer informatie staat op www.haagsverleden.nl

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.