Natuur/milieu

Oplevering zandmotor al 10 jaar geleden

Oplevering zandmotor
10 jaar na de oplevering van de zandmotor

Wat vliegt de tijd!
Inmiddels is het alweer (ruim) tien jaar geleden, dat de Zandmotor werd 0pengesteld.
In 2011 werd voor de kust van Kijkduin een schiereiland van 21,5 miljoen kuub zand aangelegd volgens het principe van Bouwen met de Natuur. Wind en stroming verspreiden het zand langs de kust en richting de duinen. Het doel was om de kust op de lange termijn te versterken en een dynamisch natuur- en recreatiegebied te creëren. De oplevering van de zandmotor was op 24 november 2011.

Tot voor een paar jaar terug was ik hier vaak te vinden.
Ik vind het schitterend wandelgebied. En ik liep met mijn neus op de grond in de hoop fossielen te vinden.
Die ik inderdaad ook aantrof!
Zelfs een prachtige mammoetkies ligt in mijn kast te pronken die ik een paar maanden na de oplevering van de zandmotor vond.

Oplevering zandmotor
Zand stuift

Waarom weet ik niet, maar de laatste jaren ging ik er minder vaak naar toe.
En dat terwijl de ontwikkeling prachtig was.
Moet je zien, hoe haast “buitenaards” het oogt.
Vorig jaar trof ik prachtige -zeldzame- planten aan.

Oplevering zandmotor
Ingang Zandmotor in het Westland

Gisteren besloot ik na een hoop inspannende en stressvolle dagen uit te waaien om mijn hoofd lekker leeg te waaien. De weersvoorspellingen waren misschien even later op de middag een beetje motregen, maar verder droog.
Wel harde wind, maar dat is lekker om uit te waaien.
Ik vol goede moed dus richting Kijkduin op de fiets. Daar koos ik al het verkeerde fietspad en kwam aan bij de zandmotor in het Westland. Afijn, niet erg: zelfs mooi omdat ik dan bij het tweede meer uit zou komen.

monitoring
monitoring

Het was er zoals ik me van eerdere wandelingen herinnerde.
Meeuwen rustten daar en ik zag zelfs een paar aalscholvers. Die had ik niet eerder daar waargenomen.
Bij de “lange spriet” zag ik een jongen met allemaal apparatuur bezig.
Ik vroeg hem of hij bezig was de zandmotor te monitoren. Dit klopte. Hij was bezig voor de Universiteit van Wageningen en berekende de hoogte en vochtigheid van dit stuk strand na storm Corrie.

Het weer was niet zoals voorspeld: ik werd gezandstraald en de motregen bleef uit de lucht vallen, maar een paar uur later was ik uitgewaaid. Met weer een paar prachtige fossielen en schelpen fietste ik (nu met wat meer wind mee) naar huis. Heerlijk…

kitesurfers
Kitesurfers op grote meer

Ik lees op de site van de zandmotor:
Na 10 jaar is duidelijk dat een zandmotor op deze locatie een goede manier is om de kust op lange termijn te versterken en extra ruimte voor natuur en recreatie te creëren. (…) 
Uit de evaluatie blijkt dat de kust breder wordt, de duinaangroei goed op gang komt en recreanten het gebied waarderen.
Ook draagt de Zandmotor bij aan kennisontwikkeling over kustbeheer en -onderhoud en inspireert andere kustbeschermingsprojecten wereldwijd.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Piet van Noort

    Ik heb nog steeds spijt dat ik mijn bezwaar voor deze milieu en natuurramp heb ingetrokken !
    Ondanks alle onderzoek heeft TU Delft nog steeds niet aangetoond wat de meerwaarde voor natuur en milieu is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.