Lichtende nachtwolken: wat een spektakel!

Zo tegen de zomer kan je ze soms zien: lichtende nachtwolken.
Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar, wat je ook op bovenstaande foto kan zien.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken. Zo omschrijft Wikipedia dit prachtige fenomeen.

Op maandag zag ik ze!
En hoe: zo prachtig…..
De hele avond, na zonsondergang keek ik al naar buiten. Vorig jaar namelijk had ik het ook gezien, maar toen vond ik het al mooi, al was het niet echt spectaculair zoals ik op Google had gezien.
Twijfel: was dit het nu? Ja, het leek er wel op, maar pfoeh! Een kenner was ik niet.
Uiteindelijk ging ik maar naar boven. Daar zat mijn man uit het raam te kijken. Wauw!!! Wat een prachtige wolken: absoluut dat dat ze waren!
Snel de camera gepakt, want wat waren ze mooi. Ai, het was al donker. Ik kreeg met geen mogelijkheid er een beeld van gemaakt. Stom!!!! Ik had de camera nog op autofocus staan…

Snel de compact gepakt en daar kreeg ik wel een paar beelden mee.
Niet zo mooi als de wolken die ik had gezien, maar allá.
Natuurlijk lukte een foto wel, toen ik de camera wel op handmatig scherpstellen had gezet….
Les voor de volgende keer, maar een belevenis was het zeker.