Natuur/milieu

Lichtende nachtwolken na snikhete dag

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken: toch gezien!

Lichtende nachtwolken. Ik moet bekennen, dat ik deze nog nooit (bewust) had gezien en zelfs niet eens wist wat het waren!
Toen ik op Facebook zag, dat op 21 juni, de langste dag van het jaar, in heel Nederland kans was op dit soort wolken, dacht ik toch maar eens te kijken.
Deze langste dag was ook een snikhete dag. Wat een prachtig begin van de zomer!

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken: geen spectaculaire plaatjes, maar gezien

Op Google vind ik fantastische beelden van dit bijzondere fenomeen.
Na zonsondergang ging ik dus regelmatig kijken.
Veel bijzonders zag ik niet. Prachtige wolken, maar niet wat op de afbeeldingen te zien was.
De lichtende nachtwolken zouden tot ongeveer een uur na zonsondergang waarneembaar zijn. Het uur verstreek en nog niets.

Iets voor 23.30 uur, veel later dan wij normaal naar bed gaan (maar het was veel te heet….) keek ik nog één laatste keer naar buiten.
Daar zag ik in de donkere hemel ineens wolken, die wit waren. Bijzonder, want normaal zijn de wolken niet meer te zien. Of liever gezegd, ze kleuren donker, omdat de zon allang “onder” is.
Dus toch!
Zo spectaculair als op de foto’s van Google, nee, dat niet. Maar wel gezien!

lichtende nachtwolken
Een laatste plaatje voor ik ging slapen

Lichtende nachtwolken geven natuurlijk zelf geen licht.
Omdat ze op grote hoogte voorkomen, maar liefst 75 tot 85 kilometer hoogte, weerkaatsen ze nog een tijd zonlicht. Gewone wolken zijn “maar” op zo’n 20 kilometer hoogte.
In de maanden mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken.
Natuurlijk hebben meer factoren een invloed op het ontstaan van deze wolken, maar ik kijk liever gewoon. Voor meer informatie kijk onder andere bij Wikipedia.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.