Politiek,  Stadsnieuws

Puch vanaf 2020 verbannen uit Den Haag

Puch
Mijn vrijheid, mijn Puch

Wat schrok ik van het bericht, dat het nieuwe college onder andere de Puch wil verbannen uit de Hofstad.
Zoals vaste lezers weten, rijd ook ik op een Puch snorfiets.
Het is mijn vrijheid!
Een auto mag ik niet rijden (afgekeurd) en het OV is voor mij vaak geen optie (ik móet zitten en niet iedereen is tegenwoordig sociaal).
En wat is het heerlijk, lange afstanden te kunnen en mogen overbruggen.

Daar gaat mijn vrijheid dus.
Een scooter wil ik niet, omdat ik me daar niet zeker op voel. Het zijn voor mij grote logge dingen, waar ik met mijn voeten niet kan “meerijden”. Een elektrische fiets geeft mij ook geen vrijheid, omdat je daar “maar” een kilometer of 50 mee kan rijden. Regelmatig zijn de afstanden die ik maak voor mijn blog langer. En, is een elektrische fiets wel zo milieuvriendelijk? De accu;s zijn belastend en verplaats je het probleem dan niet op de lange duur (of naar een ander land?).
En natuurlijk het kostenplaatje…

Ik merk in mijn wijk, dat veel ouderen gebruik maken van een tweetakt brommer. Tomos is hier erg populair. Waar moeten de 40/50 plussers dan gebruik van maken?
Ook zij, de meeste met een laag inkomen, worden enorm op kosten gejaagd! Of achter de geraniums.
Vanzelfsprekend zijn er meer mensen die minder mobiel zijn maar weigeren thuis te blijven. Een scootmobiel is ook niet alles.

Puch
Oude Puchjes tijdens Loosduinse Oldtimer Bromfiets Meeting vandaag

En, vergeet niet de vele liefhebbers, die een Puch of Tomos bezitten. Iedereen kent de Kouwe Klauwe die elk jaar in januari wordt gehouden. Een geweldige rit door het centrum vanaf Scheveningen.
Liefhebbers hebben speciale clubs opgericht, zoals deze) en onderhouden met veel liefde hun dierbaar bezit (waaronder ik, al heb ik “geen echte” maar een vrouwenpuch).

Ik ben woest eerlijk gezegd.
Een kleine anderhalf jaar, en de “paar” tweetakt brommers (want echt, het gaat relatief om weinig brommers) worden verbannen uit het straatbeeld.
Ik begrijp de redenering ook niet helemaal eerlijk gezegd.
Ja, het is vervuilend, maar volgens mij helemaal niet zo erg als wordt gezegd. Maar kom alsjeblieft met echte bewijzen als dat niet zo is!
Uit welk onderzoek is dat gebleken? Ik vond dit artikel: is dat het onderzoek dat is bedoeld? Dan wordt de plank wel erg misgeslagen….

Puch
Oude Puchjes tijdens Loosduinse Oldtimer Bromfiets Meeting vandaag

Ik neem mijn snorfiets als voorbeeld.
Met mijn brommer verrijd ik 1 liter op 40 á 50 kilometer. Dat doen weinig auto’s mij na!
(In één liter mengsmering zit maximaal 50 ml. olie).
Voor wat betreft CO2 uitstoot: kijk eens op deze site naar het lijstje onderaan. Een brommer is dus nog helemaal niet zo slecht!

Fijnstof.
Ook hier wil ik een overweging maken. Wat denk je wat auto’s in de stad uitstoten, die keer op keer moeten stoppen voor een verkeerslicht? En wat te denken van de vele vliegtuigen die over onze stad heen komen? En nog iets: is het college niet bekend met het feit, dat er mengsmering is te maken met hele “goede” olie?
Kijk eens in dit artikel: er wordt één mengsmering uitgelegd, maar onderop staat een lijst met meerdere ook goede oliën (zoals Aspen).

Het college akkoord (Hier te lezen in PDF, op pagina 32 staat het zwart op wit) is mijns inziens wat dat betreft erg kortzichtig.
Had liever met andere consequenties gekomen zoals:
– Geen verkoop meer van vervuilende brommers vanaf nu: de paar die er nu nog zijn verdwijnen vanzelf wel in musea of zo
– verplichting juiste mengsmering en misschien zelfs een katalysator.
Ik denk dat niemand in bezwaar was gegaan. Misschien wat mopperen, maar hoe kan je de “Puchstad” van zijn Puchjes ontdoen?

Puch
Petitie verzoek tweetakt te houden in de stad

Ik onderschrijf dan ook zeer dit artikel in het AD van vandaag.
Tekent u ook de petitie die nu al (vanaf 12 juni!) zo’n 2000 keer is ondertekend?
Graag!!!

Please follow and like us:

3 reacties

  • Geuzenpartij!

    Zoals ik op mijn eigen blog al schreef, is een verbod het enige waar men tegenwoordig nog aan kan denken. Een cultuuromslag in de richting van Aspen tweetakt of van dat wondermiddel Triboron zou uiteraard veel beter zijn. Beide merken moeten dan wel overal verkrijgbaar zijn.

    Je rijdt dan misschien iets duurder, maar met een schonere motor verdien je dat natuurlijk net zo makkelijk terug. Bovendien reed ik met mijn Kapteyn Mobylette en mijn Puch Maxi toch al extreem zuinig.

    Sinds vorig jaar heb ik mijn eerste viertakt: een SYM Mio. Een geweldig leuk klein scootertje. Je neemt ‘m bij wijze van spreken onder je arm mee naar binnen. Met mijn 1,72 m kan ik met gemak met beide voeten bij de grond.

    Ik heb ‘m iets laten bijstellen zodat ie 32 rijdt; anders merk je constant dat je wordt afgeremd. Dat geeft misschien extra uitstoot, maar ja… Mijn SYM is met 1 op 30 nog altijd zuiniger en schoner dan de dienstauto van menig politicus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.