Wijknieuws

Bibliotheek Bouwlust moet weer open

Bibliotheek
Duizenden handtekeningen voor de wethouder om de bibliotheek weer open te krijgen

Als het aan de kinderen van de wijk Bouwlust ligt, gaat de bibliotheek aan de Beresteinlaan (Escamp) gauw weer open.
In hun vrije tijd hebben zij maar liefst 2.860 handtekeningen opgehaald om hiervoor te pleiten.
Zelf kwam ik hun vorige week nog tegen in de Lidl in De Stede: vanzelfsprekend heb ik ook mijn handtekening geplaatst. Want lezen: hoe belangrijk is dat wel niet?
Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) heeft deze handtekeningen vandaag in de Nutsschool aan de Woonstede in ontvangst genomen. “Ik wil dit heel graag en ik ga dit meenemen in de onderhandelingen na de verkiezingen.”

Hij vertelde dat het op dit moment niet mogelijk was: geld voor uitgaven waren er op dit moment niet meer. Maar hij zei wel, dat hij er sterk op aan zou dringen dat het na de verkiezingen in maart “hoog op de agenda kwam”.
Hij noemde ook de Schilderswijk. Ook daar was de bibliotheek weer geopend na verzoek van deze wijk. De Grote Bibliotheek aan het Spui was dan wel in de buurt, maar te ver voor kinderen erheen te gaan.

Lezen is belangrijk. Het zorgt voor ontspanning en het zorgt ervoor dat de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Lezen hoort bij de opvoeding.
En, een bibliotheek is ook een ontmoetingspunt. Dus goed voor sociale contacten.

bibliotheek
Joris WIjsmuller neemt de handtekeningen mee

Joris Wijsmuller zei tegen de kinderen die aanwezig waren: “Als ‘hulpje van de burgemeester’ ga ik over de bibliotheken. Ik ga overleggen met de gemeenteraad om er geld voor vrij te maken en dan neem ik deze stapel handtekeningen mee. Als ze niet luisteren, sla ik ze ermee om de oren, want die bieb in de wijk Bouwlust moet er komen.”

Leerprestaties

Joris WIjsmuller en de directeur van de school Simonette Los

De handtekeningenactie past in een bredere actie om de bibliotheek te heropenen. Directeur van Nutsschool Woonstede Simonette Los: “Wij merken op onze school dagelijks dat de leerprestaties verbeteren als kinderen meer lezen. Dat geldt voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen met een taalachterstand. Het voortgezet onderwijs klaagt over de achteruitgang van de taalvaardigheid van leerlingen. Voor degelijk leesonderwijs is een gemakkelijk bereikbare en gezellige bibliotheek nodig. Voor gezinnen met jonge kinderen is de bibliotheek aan de Leyweg in de praktijk te ver weg. Voor veel ouderen in de wijk trouwens ook.”

Schilderswijk

Het is de bedoeling dat de bibliotheek niet alleen boeken gaat uitlenen. “We willen, net als bij de goedlopende nieuwe bibliotheek in de Schilderwijk, dat leerlingen er hun huiswerk kunnen maken als dat thuis niet mogelijk is en dat er computers zijn waarop dat kan”, stelt mede-initiatiefnemer Zhaly Walli. “Ook willen we graag dat er (taal)cursussen en voorleesuurtjes worden georganiseerd. De nieuwe bieb moet een sociale ontmoetingsplek worden. Bij het verzamelen van de duizenden handtekeningen bleek dat veel inwoners van de wijk dat allemaal ook heel graag willen.”

Onderzoek draagvlak bibliotheek

Wethouder Wijsmuller heeft al een onderzoek laten uitvoeren naar het draagvlak voor de heropening van de bibliotheek. Hieruit bleek dat de lagere scholen in de wijk minder of niet meer naar de bibliotheek gaan sinds de sluiting van de bibliotheek op de Beresteinlaan.

Bibliotheek
Veel kinderen die luisteren tijdens overhandiging petitie

HSP, PvdA, D66 en GroenLinks, SP en Partij voor de dieren hebben inmiddels hun steun voor het plan uitgesproken. Ook VVD en CDA sluiten in de toekomst de heropening niet uit, als het nieuwe college na de komende gemeenteraadsverkiezingen er geld voor kan vrijmaken. Op initiatief van HSP-fractievoorzitter Peter Bos wordt één van de volgende weken in de gemeenteraad over de heropening van de bibliotheek in Bouwlust gesproken.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.