DIY,  Persoonlijk

Broodzak voor zelfgemaakt brood

Broodzak
Broodzak voor vers gebakken brood

Elek week bak ik tegenwoordig mijn brood zelf.
Niet het witte brood: dat koop ik nog steeds in de winkel.
Maar het bruine, volkoren of meergranen. Het smaakte simpelweg niet meer.
En wees eerlijk, wat is er lekkerder dan wakker worden met de geur van vers gebakken brood?

Bij de molen in Wateringen koop ik nu mijn meel. Poesta meergranen meel.
Het brood smaakt een beetje als Waldkorn.
Ik zet het ’s avonds klaar en de timer zorgt, dat ik het er ’s morgens als ik opsta eruit kan halen.
Een warme korst is zalig 🙂
Eigenlijk niet de bedoeling, maar ik kan het niet nalaten….

Broodzak
Zelf gebakken brood

Maar dan het probleem.
Voor ons is een heel brood te veel voor een paar dagen (manlief en ik zijn nu nog de enigen die het eten) dus de helft gaat de vriezer in.
Ik verpakte het altijd in plastic zakken. Maar nu kom ik tekort, want soms maak ik ook nog ander brood. De zakken die ik bewaar van het witte brood kan ik ook maar één of hooguit twee keer hergebruiken.
Om extra plastic aan te schaffen is me wat teveel van het goede. Zo zonde al dat plastic!

Ik ging dus op zoek naar een alternatief.
Na wat googelen kwam ik een heel slim alternatief tegen.
Een katoenen broodzak. Het brood zou iets minder lang houdbaar zou zijn, maar je kon het brood in de broodzak gewoon invriezen en buiten de vriezer bewaren.
Dat leek me dus wel wat.

De stof voor een broodzak wordt meestal van kaasdoek of (biologisch/ongebleekt) katoen gemaakt.
Het katoen dat ik in huis heb, gebruik ik al voor de bijenwas doeken. Dus ik moest op zoek.
Ik vond een prachtig tafellaken bij de Kringloop en ben vanmiddag gaan knutselen.
Dit ging niet zonder slag of stoot, want de naaimachine werkte niet mee (het is een andere die ik gewend was….). Maar na een drie kwartier had ik de eerste broodzak klaar. Snel nog twee gemaakt, die binnen een half uur gereed waren. Een veter maakt hem afsluitbaar.

Hoe ze het zullen doen weet ik nog niet, maar dit weekend ga ik ze uittesten 🙂
Een update zal ik daarna hieronder plaatsen.
Voorlopig ben ik trots op mijn broodzak. Niet biologisch, wel duurzaam.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.