Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Teun Berserik legt laatste hand aan wandschilderingen Rode Dorp

Het Meisje: de nieuwe versie door Teun Berserik
De Pop: de nieuwe versie door Teun Berserik

 

In 2009 maakte ik foto’s van De Pop en De Trein.
Wandschilderingen van Herman Berserik, die waren aangebracht aan de zijgevels van Het Rode Dorp.
Ik vond ze altijd zo mooi en opvallend, dat ik gelukkig tijdig een foto ervan maakte want eind 2010 werden ze verwijderd.


 

De Trein
De Trein

 
De wandschilderingen werden in 1988 gemaakt door de beroemde kunstschilder en graficus Herman Berserik. Hij kreeg in die tijd de opdracht voor het maken van de kunstwerken vanuit de gemeente. Samen met zijn zoon Teun en dochter Françoise werkte hij aan de schilderijen in de gymzaal van de voormalige school aan de Van der Duynstraat.
De bedoeling was, dat ze na renovatie van het Rode Dorp weer op hun plaats teruggeplaatst zouden worden, natuurlijk na restauratie van de schilderingen.
Helaas was de kwaliteit van de schilderingen dusdanig, dat een restauratie niet meer mogelijk was. Daarom is, op verzoek van Staedion, op dit moment Teun Berserik (links op de foto), zoon van en illustrator en kunstschilder, druk bezig met het leggen van de laatste hand aan nieuwe versies van de twee schilderijen in zijn eigen atelier.
De schilderingen zijn identiek aan de oorspronkelijke, alleen iets kleiner van formaat.
Als ze af zijn, zullen ze worden ingescand en digitaal uitgeprint.
Daarmee zijn ze weerbestendiger dan de originelen. “Dat moet ook wel”, vindt de kunstschilder, “want anders kun je na vijf jaar weer aan de slag.”
Volgende maand zullen ze worden onthuld en kan iedereen weer van de prachtige werken genieten aan de zijgevels van het gerenoveerde Rode Dorp.
De Vrienden Van Den Haag spannen zich nu in om een passende binnenlocatie te vinden voor de originelen om te voorkomen dat deze niet ergens in een loods zullen verkommeren, aldus Teun Berserik.

De foto’s van de nieuwe schilderingen zijn mij toegezonden door Teun Berserik (ook op één van de foto’s druk bezig met De Pop): ik mocht ze gebruiken voor deze blog.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.