Stadsnieuws

Startsein boren Victory Boogie Woogietunnel Rotterdamsebaan

Victory Boogie Woogietunnel
De Victory Boogie Woogietunnel

Vandaag mocht ik toch wat bijzonders meemaken!
Het startsein voor het boren van de Victory Boogie Woogietunnel. Vandaag namelijk gaven de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Boudewijn Revis het startsein voor het boren van de Victory Boogie Woogietunnel in Den Haag.

De bouw van de Rotterdamsebaan is in 2014 gestart met het verleggen van kabels en leidingen en het opnieuw inrichten van een aantal wegen in de Binckhorst. Op 1 juli 2020 rijden de 1e auto’s door de Victory Boogie Woogietunnel.
De Rotterdamsebaan is ongeveer 4 kilometer lang en loopt vanaf knooppunt Ypenburg tot en met de Binckhorst. Een groot deel van deze weg, namelijk 1,6 kilometer, vormt de te bouwen Victory Boogie Woogietunnel.
De nieuwe weg moet de Utrechtsebaan en de woonwijken gaan ontlasten door een rechtstreekse verbinding tussen de Binckhorst (bij de Zonweg, nabij de Centrumring Den Haag en Knooppunt Ypenburg te vormen.

Victory Boogie Woogietunnel
Jan Douwe Kroeske als dagvoorzitter

Vandaag werd dus de feestelijke aftrap gegeven.
Bij Drieviet, vlak bij het parkeerterrein stond een grote tent waarin zich honderden genodigden verzamelden. Rond half vier werden diverse toespraken gehouden.
Jan Douwe Kroeske was de dagvoorzitter. Hij interviewde ‘de uitvoerders’ – Paul Janssen (projectdirecteur namens gemeente Den Haag) en Martin Potter (projectmanager Combinatie Rotterdamsebaan). Vervolgens de wethouders René van Hemert (Rijswijk) en Floor Kist (Leidschendam-Voorburg) alsmede Wethouder Boudewijn Revis (Den Haag).
Tot slot Ellen ten Damme over haar rol bij het project als tunnelpatin (beschermvrouwe) en pastoor Ad van der Helm, die de tunnelboormachine gaat inzegenen.

Victory Boogie Woogietunnel
De naam wordt onthuld

Hierna werd iedereen uitgenodigd bij de tunnel te verzamelen.
Ellen ten Damme, wethouder Boudewijn Revis en minister Cora van Nieuwenhuizen drukten op een rode knop, waarop de naam van de tunnelboormachine werd onthuld. Catharina-Amalia is de naam.

Victory Boogie Woogietunnel
Beeldje St. Barbara wordt gewijd

Hierop volgde de inzegening van de tunnelboormachine door pastoor Ad van der Helm. Zowel door middel van wijwater als door een gebed.
Het beeldje St. Barbara werd door pastoor Ad van der Helm gezegend

Victory Boogie Woogietunnel
Beeldje St. Barabara wordt op haar plek gezet

en daarop door een werknemer op zijn plek gezet bij de tunnelingang.

Victory Boogie Woogietunnel
Victory Boogie Woogietunnel gezegend met wijwater

De zegening van de tunnelboor die hierop volgde is een ritueel uit de oude mijnbouw, waarbij de Heilige Barbara wordt aangesproken. Evenals het beeld dat vlak bij de ingang hangt.

Victory Boogie Woogietunnel
Victory Boogie Woogietunnel wordt gedoopt door Boudewijn Revis en Van Nieuwenhuizen

Hierna werd de boormachine door minister Van Nieuwenhuizen en wethouder Revis gedoopt.
Door middel van het doorknippen van een touw werd een fles champagne tegen de boor geslagen. De champagne kon ik op mijn plek niet zien, maar ruiken wel 🙂

Victory Boogie Woogietunnel
Ellen ten Damme zingt Gluck Auf

Na het zingen van het het traditionele lied ‘Glück Auf’ door Ellen ten Damme was de voor mij enorm indrukwekkende middag afgelopen.
Een blog met veel foto’s, maar eigenlijk nog te weinig. Want wat heb ik veel gezien!
Neem morgen ook een kijkje achter de schermen!
Zowel bij Drievliet als op de Binckhorst is heel veel te beleven. Kijk op deze link.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.