Stadmakersfestival 2023

Er is de laatste weken heel veel gebeurd, dus er volgen nog veel blogs over zaken die al wat ouder zijn.
Maar toch wil ik beginnen met het Stadmakersfestival 2023. De reden is dat foto’s van deze dag zo het makkelijkst en snel te delen zijn.
Het Stadmakersfestival vond plaats op 29 september.
De hele dag kon je deelnemen aan workshops, genieten van kunst/muziek/cultuur en jezelf laten informeren.
Kijk hier voor de (discussie)pagina van dit evenement. Ik vond het een geslaagde dag!
Wat is een stadmaker?
Ik quote van deze link:
Stadmakers zijn mensen die vanuit passie en met maatschappelijke intenties een initiatief opzetten. Stadmakers zetten hun tijd, kennis en netwerk in om waarde te creëren voor de lokale samenleving. Stadmakers zijn er in vele soorten en maten, van (sociale) ondernemers tot activitisten en buurtinitiatieven die zich inzetten voor sociaal-maatschappelijke en fysieke uitdagingen. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen die met hun initiatief iets positiefs willen bijdragen aan hun gemeenschap, buurt of stad.
Wat is Stadmaken?
Stadmaken is een werkwoord dat vooral in de wij-vorm bestaat. Stadmaken is niet iets dat ik, jij, hij, zij of hen alleen kan. Stadmaken doen we met elkaar en voor elkaar. Het is altijd een samenwerking tussen mensen, (sociale) ondernemingen, de gemeente/overheid, (maatschappelijke) organisaties en/of kennisinstellingen. Hierin staat de Stadmaker en diens initiatief centraal. Stadmaken is samen bouwen we aan een sociale, duurzame en inclusieve stad.

De start op de Leyweg
De Legendairs Brassband “trommelde de mensen op” ook deel te nemen. Want al was deze dag natuurlijk voor en door stadmakers, hij was bestemd voor iedereen (al moest je je wel even aanmelden).
Een groot prachtig beschilderd bord -een intentieverklaring- werd neergezet op het voormalige V&D plein. De opening was in handen van Sjaak Bral die de wethouders Arjen Kapteijns en Martijn Balster uitnodigde een handtekening te zetten onder de intentieverklaring. Deze luidt:
“Wij stadmakers, partnerorganisaties en Gemeente Den Haag slaan de handen ineen om de komende jaren de stadmaakbeweging te versterken.
Binnen een half jaar werken we dit uit in een concreet plan dat we samen gaan uitvoeren.
Stadmakers, partnerorganisaties en gemeente bundelen hun talenten kracht om Den Haag nog verder tot bloei te laten komen!”

Overigens was het natuurlijk de bedoeling dat alle stadmakers hun handtekening op het bord zetten.
Na de officiele opening kon iedereen op de vele plekken zich laten informeren, van lekkere hapjes en drankjes genieten, en leren. Leren hoe je een subsidie kan aanvragen, hoe je verschillende kaarten van de gemeente kan lezen (de lagen kan begrijpen). Maar ook bijzondere kunst met een link naar duurzaamheid.
Ook voor kinderen was er genoeg te doen, zoals Repair Kid.

Powerstage in Dakota
Naast een programma op de Leyweg zelf, kon je ook op diverse andere plekken in Escamp terecht voor informatie en workshops.
Zelf ben ik in de late middag/vroege avond naar Dakota gegaan. Daar was Powerstage, “Vrouwen van Den Haag”, geweldig geleid door Ahlam Benali.
Power Stage is een cultureel platform in Den Haag voor creatieve vrouwen. Drie inspirerende vrouwen, Patricia Dinkela, Souad Filali en Rabia Mermi deelden hun passies, bronnen van inspiratie en hoe ze hun talenten inzetten voor een betere leefomgeving. Het evenement bood een kans voor ontmoetingen en interessante gesprekken. Ook gaf Kardelen Buruk een muzikaal optreden op de altviool.
Feestelijke afsluiting in Zuiderparktheater
De feestelijke afsluiting van het Stadmakersfestival 2023 was in het Zuiderparktheater.
Best wel sfeervol, zo in de avond. Lichtjes maakte het gezellig, terwijl het nog warm aanvoelde.
Weer was het prachtige bord waar je de intentieverklaring om te tekenen aanwezig, tenslotte hadden nog niet alle stadsmakers de gelegenheid gehad dit te doen. Iedereen kreeg een muntje voor wat te eten en te drinken.

Mooi nadenkertje was “Before I die, I want to….”.
Iedereen heeft dromen. Welke wil je graag doen?

Er volgde een interessant programma op het podium, met onder andere Notes, Beats & Bars. Dit is een opwindend onderdeel van Symphony 2030, waar de rauwe creativiteit van rappers van het Haags HipHop Centrum samensmelt met het verfijnde talent van musici van het Residentie Orkest. Samen duiken ze diep in actuele thema’s zoals mentale gezondheid, duurzaamheid, armoede en wat het betekent om mens te zijn.

Ook Mushroom Mosis trad op. Hierna was voor mij “de koek op”.
Alle foto’s die ik heb gemaakt kan je hier op deze link zien. Het geeft ook wel een beetje een beeld wat er allemaal te doen was waar ik aanwezig was, want vanzelfsprekend is niet alles hier vermeld!