Natuur/milieu

Shetlandpony’s op Wapendal

shetlandpony's op Wapendal

Vanaf 17 oktober tot en met half maart 2009 lopen vijf Shetlandpony’s in het duingebied Wapendal.

Wapendal ligt vlak bij de Daal en Bergselaan en de Pioenweg in een klein afgeschermd duingebied. Dit vormt samen met Westduinpark en Bosjes van Poot een Natura 2000-gebied (beschermd natuurmonument). Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied en de grootte (of liever gezegd de geringe grootte) is het daarom ook niet toegankelijk voor publiek.

 

De pony’s eten de ongewenste plantensoorten op. Ook vorig jaar waren de Shetlandpony’s daar aanwezig. Ze geven de oorspronkelijke natuur weer de ruimte en verlevendigen ook de buurt. De pony’s zorgen voor meer variatie in de begroeiing omdat ze vooral de grassoorten opeten die ongewenst zijn in deze natuur. Hierdoor krijgt onder andere de duinheide weer ruimte om te groeien. Een gespecialiseerd bedrijf in natuurbeheer zorgt voor het welzijn van de pony’s. Op een beschutte plek is een drinkwatervoorziening aangebracht. De Shetlandpony’s zijn gewend om buiten te leven en bij slecht weer biedt Wapendal voldoende schuilelementen voor de dieren.

 

beheermaatregelen Wapendal 

 

Het is echt een enorm leuk gezicht de pony’s daar te zien grazen. Al staat er op de borden, dat je ze niet mag aaien; kinderen kunnen dat vanzelfsprekend niet laten….

Ik vind het een enorm goede manier van natuurbeheer!

 

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.