Stadsnieuws

Rode Dorp verdwijnt niet; schilderingen Berserik tijdelijk weggehaald
Begin vorig jaar schreef ik al over de Stationsbuurt. Verderop in de log staat ook een groot stuk over het “Rode Dorp”.
Dit is een hofje, dat al gebouwd werd rond circa 1841 door het Maatschappij van het Nut om de “asocialen” te huisvesten; dus nog vóór de bouw van het Hollands Spoor. In 1985 op werd dit hofje gerenoveerd voor sociale woningbouw bestemd voor alleenstaande jongere ouderen of oudere jongeren. Iedereen kende elkaar, hielp elkaar en iedereen droeg bij aan een leefbare omgeving waar het een genot was om te leven.
Volgens Norder werden het te kleine woningen voor het “huidige tijdsgewricht” en moest het Rode Dorp gesloopt worden.

Zelf vond ik het een pracht stukje stationsbuurt, al was er wel degelijk sprake van enorm achterstallig onderhoud. Veel mensen zijn intussen al verplicht verhuisd, omdat het tegen de vlakte zou gaan. Gevolg; veel dichtgetimmerde woningen wat het woonplezier natuurlijk niet bevordert.
Onlangs is toch besloten het Rode Dorp volledig te renoveren om daarna onderdak te gaan bieden aan jongeren en studenten.

Als je nu langs deze woningen rijdt, zie je nog wel de prachtige zonnenbloemen van Inge Krassenburg waar ik hier over schreef op de woningen ernaast, maar de bekende muurschilderingen van Herman Berserik in het Rode Dorp zijn nu  – tijdelijk – verdwenen. Berserik maakte de panelen in 1985 samen met zijn kinderen in de gymzaal van de voormalige school aan de Van der Duynstraat.
De kleurrijke figuren krijgen, net als de wijk zelf, een opknapbeurt en keren dan terug.
Fijn!
Ik ben heel benieuwd hoe de schilderijen er straks weer opgeknapt uit gaan zien (en natuurlijk ook naar het Rode Dorp zelf!).

Please follow and like us:

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.