Politiek

Raadgevend referendum top of flop?

raadgevend referendum
ja of nee: maar dan wel het rondje kleuren…

En zo mochten we op 7 april naar de stembus voor het raadgevend referendum.
Het ging om de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst met de EU en Oekraïne.
GeenPeil had de benodigde handtekeningen verzameld voor dit referendum.
De opkomstdrempel van 30% werd behaald, dus wat verder?

Natuurlijk, zoals wel te verwachten viel, waren de eerste reacties van de meeste politici (op bijvoorbeeld de SP en PVV na) teleurgesteld, want een ruime meerderheid stemde tegen het associatieverdrag.
Later vielen geluiden, dat veel ja-stemmers bewust thuis waren gebleven, omdat de kiesdrempel toch niet gehaald zou worden.
Beetje dom.
Nu lees ik allemaal verhalen, dat voornamelijk de lager- en middelbaar opgeleide mensen juist gestemd hebben omdat zij tegen de politiek en de Europese politiek zouden zijn. Ook was het referendum niet “handig” geregeld.

Dat het CDA, VVD en PvdA zo weinig aan voorlichting hebben gedaan vind ik ook niet echt slim. Goed, toen we mochten stemmen voor de Europese grondwet werd dit wel gedaan en was ook een overweldigende meerderheid tegen, maar menigeen weet eigenlijk niet waar het nu eigenlijk om draait.
En nee, het is te simpel te zeggen, dat als je nee stemt dat je dan voor Poetin bent!
Ook is het te simpel te zeggen, dat je voor corruptie bent als je ja stemt.
Er speelden veel meer zaken een rol en persoonlijk hoop ik dat deze in de afweging worden meegenomen bij een nieuw verdrag.
Ik noem alleen bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Persoonlijk denk ik, dat dit referendum weinig zinvol is (geweest).
Het kabinet zal het verdrag toch doorgang laten vinden. Het was tenslotte een raadgevend referendum en geen bindend.
Maar ik hoop van harte dat ze naar een aantal zaken verder kijken en ook de natuur een stem geven, zodat het eerlijker is naar onze agrariërs die zo veel investeringen  hebben moeten doen.
Naast het dierenwelzijn natuurlijk!
Ik wil weten wat er in mijn voedsel zit en Monsanto en plofkip niet op mijn bord.

Please follow and like us:

5 reacties

 • madbello

  Het heeft wel een hoop debat opgeleverd en wie weet de zaad en een kiem tot verandering van de politie cultuur. Zo iets als in IJsland 😉

 • Gera Nieland

  Absoluut!
  Ik vond het ook top dat het werd georganiseerd.
  En ik merk, dat er meer mensen zich meer gaan interesseren voor politiek en ook dat is een pluspunt.

 • Geuzenpartij

  Dit of een volgend referendum zal niks veranderen, maar toch gaf mijn TEGENstem me een goed gevoel. Ik heb nl. de politiek een dikke vinger kunnen geven! Zie ook mijn blog van 6 april.

 • Frances van Rijn

  Dit waren ook grotendeels mijn redenen om mij als vrijwilliger voor Geen Peil op te geven. Ik heb neutraal geflyerd, voor het ja-kamp stroopwafels uitgedeeld en zelf tegen gestemd. Geen Peil is democratisch; voor, tegen en neutraal konden er allemaal hun ei kwijt. De organisatie was echt top! Hoe nu verder? Rutte is duidelijk de weg kwijt en Thierry Baudet wijst hem de weg: Artikel 11 van de Referendumwet is glashelder over wat er nu dient te gebeuren: “zo spoedig mogelijk een wetsvoorstel indienen dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet.” . Verder wil hij Rutte helpen bij het wijzigen van het verdrag. Ik denk dat Geen Peil -naast de politiek- een grote gaat worden met referenda als een machtig wapen (ondanks dat Plasterk al bezig is met een wetswijziging om de voorwaarden te wijzigen). Ook ik vind dat er door dit referendum veel burgers geinteresseerder zijn geraakt in politieke (Europese) zaken. Dus top of flop? De meningen zullen verdeeld zijn ( 1/3 en 2/3). In ieder geval zinvol!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.