Koningshuis

Prinses Máxima geeft startsein ‘Girlsday’ voor bètawetenschap en techniek

Socrates komt omhoog

 
Prinses Máxima gaf op donderdag 25 april het startsein voor de landelijke Girlsday bij TNO in Den Haag.
Op deze dag laten technische bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen door heel Nederland meisjes van 10 tot 15 jaar kennis maken met bètawetenschap, techniek en ICT.


 

Officiële opening

 

De kick off handeling bestond uit gezamenlijk aftellen, waarna prinses Máxima op een knop drukte, waardoor uit het 8 meter diepe waterbassin een sonarsysteem (de Socrates) omhoog komt met daaronder een bord met de tekst ‘Girlsday 2013 van start!’.
 

Prinses Máxima met de kinderen

 
Meisjes uit groep 8 van de Duinoordschool en uit de tweede klas van het Hofstad Lyceum kregen bij kennisorganisatie TNO in Den Haag Girlsday-activiteiten aangeboden. De meisjes maakten onder andere kennis met technische vrouwelijke professionals en konden zelf ervaren welke mogelijkheden een technische studie hen biedt.
 
Prinses Máxima verlaat TNO

 
Het Landelijk Expertisebureau Meisjes/Vrouwen en Bèta/Techniek (VHTO) organiseert Girlsday jaarlijks op de vierde donderdag van april. Relatief weinig meisjes kiezen in Nederland voor een technische (vervolg)opleiding. VHTO wil daarom dat jonge meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze. Het expertisebureau streeft er naar de participatie van meisjes en vrouwen aan bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten en op die manier het verwachte tekort aan bèta/technici op te lossen.

Voor Girlsday 2013 waren meer dan 7000 meisjes door hun scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs aangemeld. Girlsday werd dit jaar voor de vierde keer in Nederland gehouden. Het internationale evenement vond voor het eerst plaats in 1993 in de Verenigde Staten, waarna soortgelijke dagen in onder meer Duitsland, Spanje en Polen volgden.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.