Koningshuis,  Kunst/Cultuur

Koningin Beatrix opent Huygens tentoonstelling

koningin Beatrix opent Huygens tentoonstelling

 

Afgelopen woensdag heeft koningin Beatrix de Huygens Tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens in de Grote Kerk Den Haag onder grote belangstelling geopend.
Dit was haar laatste officiele opening in haar 33-jarige regeerperiode.
De tentoonstelling gaat over het werk en leven van vader en zoon Huygens en hun invloed op onze wereld van vandaag de dag.
Nadat koningin Beatrix was gearriveerd werden een aantal toespraken gehouden.


 

Sleutel wordt uit “Saturnus” gehaald

 

Hierna kwamen “Christaan en Constantijn Huygens” aanlopen. Christiaan hield Saturnus vast, waarna Constantijn deze open draaide en een sleutel tevoorschijn haalde die hij aan de koningin aanbood.

 

en aan de koningin overhandigd

 

Met deze sleutel opende koningin Beatrix de Oranjezaal en betad deze samen met mw, S.M. Dekker, waarop de tentoonstelling officieel was geopend.

 

laatste officiële opening als koningin

 

Dit was de laatste officiële opening door koningin Beatrix als koningin…

Als secretaris van de Prinsen van Oranje heeft Constantijn Huygens het aanzien van de Republiek sterk bevorderd. Zijn briljante zoon Christiaan ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die ons land ooit heeft gekend. De familie Huygens wist haar eigen waarden, vrijheid van denkwijze en nieuwsgierigheid naar het onbekende te ontwikkelen, zonder zich te laten beteugelen door heersende denk- en handelswijzen. Dat heeft onuitwisbare sporen achtergelaten; een schatkist van inzichten, wetenschappelijke ontdekkingen en indrukwekkende staatskundige resultaten. Deze resultaten vinden hun oorsprong in een vrije en nieuwsgierige geest die het vertrouwen meekrijgt dat alles mogelijk is.

De tentoonstelling is groots opgezet: replica’s, bruiklenen, filmpjes, games en interactieve exhibits zijn geplaatst in een indrukwekkende vormgeving. De replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch is een absoluut hoogtepunt. Voor alle leeftijden zijn de interactieve opstellingen die de theorieën van Christiaan begrijpelijk maken voor iedereen. Zo zijn er slingers, een knikkerbaan en een telescoop. De kiosken aan het eind van de tentoonstelling, waar je onder andere zelf aan de onderhandelingstafel kunt plaatsnemen, laten zien wat het werk van vader en zoon voor invloed heeft op onze wereld.
De tentoonstelling zal van 25 april t/m 28 augustus dagelijks geopend zijn van 10 tot 17 uur.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.