Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Orange the world voor een toekomst zonder geweld

Orange the World
Orange the World, ook het stadsdeelkantoor kleurt oranje

Vanaf gisteren kleuren diverse gebouwen in de hele wereld oranje.
Het is niet bedoeld als “Oranje Boven”.  Maar om een statement te maken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Orange the World.
Oranje is de kleur van de zonsopkomst: de kleur van hoop. En de kleur van de dageraad in een toekomst zonder geweld.
Ook in Den Haag kleuren ook dit jaar veel gebouwen weer oranje. Ik ben er blij mee. Want bewustwording is helaas nog steeds noodzakelijk.

Orange the world is de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. Hij begint op 25 november: de Internationale Dag tegen geweld tegen Vrouwen en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
De tussenliggende dagen worden de “16 Days of Action against Violence against Women” genoemd.

Orange the WorldWereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes.
Naar schatting meldt slechts 40% dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie en maar 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp.
Nu vanwege de corona-crisis de berichten over een toename van geweld vanuit de hele wereld binnenstromen, is melden belangrijker dan ooit. Maar dat blijkt in de praktijk nog knap lastig.
Daarom is UN Women Nederland, samen met Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, een petitie gestart om de regering op te roepen laagdrempelig melden mogelijk te maken, voor iedere vrouw en iedere soort geweld.

Naast de diverse gebouwen in het centrum (zoals het Provinciehuis en net als vorig jaar het IJspaleis) kleurde vanavond ook het stadsdeelkantoor Escamp oranje.
Is het geen bijzonder gezicht?
En het valt op: een ideaal moment zo op koopavond.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.