Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Oranje ijspaleis als statement tegen geweld

oranje
Startsein voor Orange The World: stadhuis Den Haag kleurt ook oranje

Vanaf gisteren kleuren diverse gebouwen in de hele wereld oranje.
Het is niet bedoeld als “Oranje Boven”.  Maar om een statement te maken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.
Het is de kleur van de zonsopkomst: de kleur van hoop. En de kleur van de dageraad in een toekomst zonder geweld.

Stop violence against women
Deel van de tentoonstelling

Gisteren werd de wereldwijde campagne “Orange the World” gestart. In Den Haag in het IJspaleis (stadhuis in het centrum). Orange the world is de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. Hij begint op 25 november: de Internationale Dag tegen geweld tegen Vrouwen en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
De tussenliggende dagen worden de “16 Days of Action against Violence against Women” genoemd.
Diverse instanties die deze dag organiseren in Nederland waren op 25 november bijeen in het IJspaleis, zoals Zonta Nederland, Unie van Soroptimistclubs en Stichting Yasmin.

Yasmin
Stichting Yasmin hangt vlinders op

oranjeWereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes.
Om hier aandacht voor te vragen opende wethouder Bert van Alphen (emancipatie) samen met Hameeda Lakho (Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid) een tentoonstelling in het Haagse stadhuis.

Rond 16.30 uur werd naar buiten gegaan.
De wethouder en Hameeda Lakho deden samen met alle aanwezigen de hand omhoog (het teken tegen geweld én symbool van deze campagne). Op dat moment kleurde een deel van het stadhuis oranje en tevens werd het symbool op de muur van het IJspaleis zichtbaar.

Niet alleen het stadhuis is deze periode gekleurd.
Ook het pand van Stichting Yasmin aan de Brouwersgracht 2A is van 25 november tot 10 december oranje verlicht. Alle ramen zijn gedecoreerd met oranje handen en vlinders en de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen‘ in verschillende talen.
Er zijn tot 10 december diverse activiteiten bij Stichting Yasmin, zoals het haken van oranje sjaals die worden verkocht en waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan UN Women.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.