Wijknieuws

Officiële opening Polenhotel De Uithof

De gezamenlijke leefruimte en keuken
De gezamenlijke leefruimte en keuken

 

Vandaag werd onder grote belangstelling het wooncomplex in De Uithof eindelijk officieel geopend.
Eindelijk, omdat het nogal wat vertraging had opgelopen. Eerst alle bezwaar- en beroepsprocedures en daarna de gewijzigde normen voor wat betreft de minimale leefruimte per persoon. In plaats van zo’n 360 mensen kunnen er nu nog “maar” een 324 personen terecht.


 

Het sanitair voor 6 personen
Het sanitair voor 6 personen

 
Een hotel is een groot woord. Grote barakken (zie hier voor een foto) met heel toepasselijk de namen van bekende tennissers staan op het voormalige tenniscomplex.
De barakken zijn onderverdeeld in units, waarin zich 3 kamers met elk twee bedden bevinden. Een keuken annex gemeenschappelijke ruimte en een badkamer, waar zich ook het toilet bevindt, maakt de unit compleet.
Verder is er op het terrein een café, een winkeltje en gelegenheid voor ontspanning (biljarttafel en dergelijke).

 

Deur wordt geopend van een barak
Deur wordt geopend van een barak

 

Door middel van het omdraaien van een sleutel werden de deuren van twee units geopend, waarna deze te bezichtigen waren.
 

Toespraak dhr, Gezici
Toespraak dhr, Gezici

 
Natuurlijk waren er eerst een aantal toespraken van dhr. Gezici, directeur van Jobcenter Haaglanden

 

Norder reikt certificaat uit
Norder reikt certificaat uit

 

wethouder Norder, die een certificaat uitreikte aan dhr. Gezici waarin stond, dat dit complex voldeed aan de normen voor huisvesting van arbeidsmigranten

 

Turkse consul

 

en de Turkse consul. Hij verontschuldigde zich dat hij in het Engels sprak, maar “dat was onze schuld: in Nederland kon je overal terecht in deze taal, dus de noodzaak was er niet Nederlands te leren”.
Hij memoreerde dat zo’n 50 jaar geleden de eerste Turkse mensen naar Nederland kwamen en zich nu echt Hollands voelden. Trots waren Nederlander te zijn maar met de Turkse cultuur verbonden konden blijven. Nederland mede een rijk land hadden gemaakt. En dan nu een Turkse ondernemer, die Polen huisvest; een nieuwe ontwikkeling om de Nederlandse samenleving rijker te maken…

 

De slaapkamer met twee bedden
De slaapkamer met twee bedden

 
Norder gaf in zijn toespraak ook al aan dat het niet de meest optimale situatie was dat een werkgever ook de woonruimte aanbood, maar dat het een betere situatie was dan in slechte huisvesting te moeten leven.
Daar ben ik het volledig mee eens, want op mijn vraag aan dhr. Gezici wat er met de werknemers zou gebeuren als zij geen dienstverband meer hadden, was het antwoord, dat zij moesten vertrekken. Ook de “gele en rode” kaart blijft gehandhaafd, waardoor mijns inziens het probleem van de illegaliteit niet wordt opgelost.
Ook een medewerker van de gemeente vond maar dat ik “lastige” vragen stelde, zij moest het antwoord dan ook schuldig blijven en ging snel in gesprek met iemand anders.

 

Constante camerabewaking

 

Op het bewaakte terrein zullen zo’n 324 mensen gehuisvest worden wat ik al schreef. Maar, in tegenstelling tot wat eerder bekend werd gemaakt, zijn dit niet alleen Poolse werknemers (in de AGF) maar ook Letten.
70 procent komt uit Den Haag zelf, de overige 30 procent uit Polen/Letland.
Voornamelijk vrouwen, maar ook mannen: het wordt dus een mix, wat ook al te zien was aan de mensen die het terrein op liepen die er al woonden.
Het complex is nog steeds erg drassig en echt prettig wonen lijkt het me niet. Zeker niet voor kinderen die er naar mijn mening zeker zullen komen. Tenslotte zijn ook een aantal units gereserveerd voor stellen.
Al met al blijf ik het een twijfelachtige situatie vinden met het risico dat we in eenzelfde situatie terecht komen waar inburgering een probleem gaat worden en zich clusters gaan vormen in een samenleving wat mijns inziens ongewenst is.
Liever integratie.

Please follow and like us:

9 reacties

 • Frances van Rijn

  Ooit werden er door dhr. Norder (PvdA)drie locaties genoemd die geschikt zouden zijn om er een Polenhotel op te bouwen; een van die vage aanduidingen was “een locatie aan de Lozerlaan”. Dit bleek dus later het voormalig tennispark HTC aan de Lozerlaan te zijn. Een locatie die in het natuur- en recreatiepark De Uithof ligt. Ondanks protesten en gerechtelijke stappen van bewoners(commissies) van Den Haag Zuid-West, villapark Vroonendaal, villapark Uithoflaan “De Seizoenen”, bedrijven, verenigingen en gebruikers in en rond het natuurgebied, zijn de Polenbarakken vandaag dus helaas officieel in gebruik genomen. Ondanks dat de oppositiepartijen zich destijds met hand en tand hebben verzet, kon dhr. Norder met steun van de collegepartijen VVD, D66 en het CDA zijn naam voor altijd verbinden aan de Polenbarakken. Zo fijn voor deze wethouder….. En natuurlijk ook voor het commerciële uitzendbureau JobCenter, aan wie de grond voor 5 jaar gratis ter beschikking werd gesteld en voor wie gratis riolering, parkeerplaatsen etc. werden aangelegd. Over 5 jaar mogen we hopen dat het afgelopen is, tenminste als er weer geen konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.
  Naast alle bezwaren van destijds (belasting van het natuurgebied, geen goede infrastructuur, erbarmelijke woonomstandigheden voor de MOE-landers etc.) is er inmiddels nog een groot bezwaar bijgekomen. Want welke “zakenmensen” gaan in crisistijd Polen en Letten hier naar toe halen. Dan moet je toch wel heel veel over de ruggen van deze mensen verdienen aan huur, verkoop vanuit de eigen winkel/horeca om over de salarissen maar te zwijgen. Midden- en Oost-Europese arbeiders (zgn. MOE-landers) zorgen ervoor dat Nederlanders in tijden van crisis moeilijker aan een baan kunnen komen; ze gaan vaak aan het werk voor een salaris dat ver onder het Nederlandse minimumloon ligt. Je zou toch willen dat de voorkeur thans uitgaat naar mensen zonder werk met een uitkering uit eigen gelederen. Er zijn echt gemotiveerde mensen bij Westlandse kassen aan het solliciteren, maar ze worden niet aangenomen (U spreekt geen Pools, U kunt waarschijnlijk het tempo niet bijhouden, U wilt te veel verdienen). Je zou ook verwachten dat de gemeente Den Haag dit zou promoten Maar nee hoor, de gemeente Den Haag schijnt geld genoeg te hebben, ondanks de miljoenenstrop vanwege de “strategische aankoop” van bouwgrond. Een uitkering meer of minder maakt zeker niet uit.
  Nee inderdaad maakt dat niet uit, want ook van uitkeringstrekkers wordt in de toekomst een tegenprestatie verwacht. Het komt erop neer dat linkse partijen rechtse praktijken ondersteunen. Bedrijven kunnen hun concurrentiepositie behouden of verstevigen over de ruggen van uitkeringstrekkers en MOE-landers! En deze MOE-landers moeten daarvoor ook nog maandenlang met z’n zessen op een kluitje zitten met één vaste wastafel, één douche en één toilet. En als er dan een keer “de pleuris” uitbreekt, krijg je nog een gele of een rode kaart ook en beland je op straat en zit de gemeente Den Haag met nog meer overlast in bijv. het Regentessekwartier!
  Ik neem aan dat de kiezers met de gemeenteraadsverkiezingen hun stem overwogen gaan uitbrengen!

 • Geertje

  Inderdaad.
  Waren ook mijn bezwaren (ook eerder op mijn blog genoemd in eerdere stukken).
  Ik blijf het volgen.
  Tegen minder dan minimumloon zullen ze niet tewerkgesteld worden, maar op andere manieren kan je mijns inziens toch spreken van een behoorlijk voordeel wat het dit uitzendbureau oplevert!

 • Ferry

  Je zou kunnen zeggen , slavenbarakken in natuurgebied de uithof , goede analyse Frances en ja van Geertje had ik al vernomen dat Norder binnenkort met de noorderzon vertrokken zal zijn …

 • Ed Berntsen

  Ik hoop dat dit niet denigrerend overkomt,
  maar het lijkt mij een opgeleukt slavenkamp.
  Doe maar eens een paar foto’s van een een half jaar bewoonde unit met zoveel mensen.
  Niet van te voren aangekondigd maar in bewoonde toestand.
  Daar zal menigeen niet vrolijk van worden.

 • Geertje

  Helaas Ed, het terrein is alleen toegankelijk met een pasje, dus later monitoren zal lastig zijn.
  Hekken en bewaking maken het lastig om even binnen te lopen. Was of is dit mogelijk, zal/zou ik dat zeker doen! Want ik blijf een wee gevoel houden.
  Dit is geen oplossing. Dus is problemen veroorzaken. Simpelweg, omdat het de illegaliteit alleen maar vergroot bij werkloosheid.

 • Ferry

  Van de zomer zal het zeker bingo zijn , te veel mensen op één plek met mogelijk een slokje teveel bier kán niet goed gaan …
  Maar ja er staan hekken rondom , dus niemand kan dronken in een sloot terecht komen , trouwens er staan camera’s … Utopia in Den Haag …wanneer is de samenvatting ?

 • Geertje

  Was ook een van de bezwaren van de omwonenden; de overlast.
  En helaas staan Polen veelal bekend om hun alcoholgebruik.
  Ik denk dat dan de gele en rode kaart een rol gaan spelen.
  maar wat ik erger vind, is wat als er daadwerkelijk kinderen komen te wonen op dit terrein: want als er stellen zijn, is de ooievaar in De Uithof in de buurt. Tenslotte hebben ze vorig jaar al genesteld 😉

 • Paul

  Twee jaar geleden had ik de dochter van een Poolse vriend (samen met d’r vriendje) op bezoek. Ze wouden graag vakantie werk doen. Via Jobcenter konden ze aan de bak. Maarrrr dan moesten ze wel eerst veiligheidsschoenen van ze kopen die voor veel te veel werden aangeboden…en ze moesten een zorgverzekering bij hun afsluiten want die ze hadden (een goede internationale die hier gewoon geldig is) werd niet geaccepteerd. Die zorgverzekering werd per week afgetikt terwijl ze soms maar 1 of 2 dagen werk kregen…Al met al werden ze flink uitgebuit ! Ik was blij dat ik ze tenminste kon huisvesten… ze hebben er van geleerd dat ze beter nog lang kunnen doorstuderen in Polen…
  Nu kunnen die mensen nog verder worden uitgebuit en onder druk worden gezet…ze hadden beter die krakers er in kunnen laten; die hadden er tenminste nog iets voor het algemeen belang mee gedaan zonder winstbejaag !

 • Sjoerd

  Late reactie, maar dat interesseert mij niet. Vorig jaar ben ik in dit kamp geweest. Ik spreek Pools met dank aan mijn ex en begrijp de cultuur en omgangsvormen dus ook. Zelf ben ik een jonge hardwerkende Nederlander.
  Ik schrok me kapot. Sommige hokken waren echt afgeleefd. Geen privacy en ongelukkige bewoners. Eerlijk gezegd gewoon mensonterend. Zelf zou ik nooit zo willen wonen. Het café wat er zit is gewoon oersaai en jonge mensen drinken nu eenmaal. Bovendien kun je in de avonden niet zomaar in- en uit- lopen, om een biertje in de stad te pakken. Geen goede combinatie en dus een hoop gezeik en veel politieinzet die we voorkomen kunnen. Zo leven gun ik niemand. Nederlander, Pool of wie dan ook. Lekker makkelijk verdienen voor Dhr. Gezici. Slimme kerel! De wethouder is lekker makkelijk van een probleem in de stad af.. Tegelijk zitten er honderden werkslaven in slechte omstandigheden. Al jaren. Moeten we toch niet willen in een normaal land? Er zijn betere oplossingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.