Politiek

Niet rechts, niet links, maar Paars+?
Op 11 juni leek Mark Rutte nog heel positief.
Die dag brachten de Fractievoorzitters van de vijf grootste partijen in de nieuwe Tweede Kamer, te weten Mark Rutte van de VVD,Job Cohen van de PvdA, Geert Wilders van de PVV, Maxime Verhagen van het  CDA en Emile Roemer van de SP hun formatie-advies uit aan Koningin Beatrix.

De drukte van de pers was enorm, veel werd aan Mark Rutte gevraagd na zijn gesprek met de Koningin en wat zijn voorkeur was.

Ook was de belangstelling van het publiek gigantisch.

De belangstelling is nu -natuurlijk mede door het WK- behoorlijk afgekoeld…

Mark Rutte had een duidelijke voorkeur voor een rechts kabinet. Dit bleek na langdurig overleg met de formateur prof.dr. U. Rosenthal geen haalbare kaart.
Eerder (na de onderzochte combinatie VVD, CDA en PVV) gaf Mark Rutte aan dat hij Paars+ niets vindt, het kabinet dan te links zou worden. Zijn voorkeur gaat uit naar een combinatie VVD, CDA en PvdA. Maar daar wil Job Cohen niets van weten, hij wil dat Paars+ wel serieus wordt onderzocht wat ook Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) de beste optie vinden.

Morgen zal dhr. Rosenthal daarom een gezamenlijk oriënterend gesprek aangaan met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.
De streefdatum voor een nieuw kabinet vóór 1 juli lijkt mij nauwelijks meer haalbaar.
Eerlijk gezegd was voor mij vanaf het begin duidelijk dat Paars+ de meest stabiele optie zou zijn, maar zal Mark Rutte met zijn programma en die van de andere partijen eruit komen?  Er zal om tot een regeerakkoord te komen veel water bij de wijn gedaan moeten worden. Of dit voor alle partijen tot tevredenheid zal kunnen worden afgerond is de vraag.
Met daarbij de wetenschap, dat als deze formatie niet slaagt, of als de coalitie weer zou vallen, de verkiezingsuitslag er volkomen anders uit zal gaan zien.
In deze tijd van crisis geen beste basis.

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.