Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Muurschildering geeft commotie en doodsbedreigingen

muurschildering
Muurschildering van Karski en Beyond
Foto van hun Facebook

Een bericht dat op Facebook staat, dat ik hier graag deel. De reden is, dat het toch ongelooflijk is, dat mensen met de dood worden bedreigd om een muurschildering?
Kunst: je kan het lelijk vinden of prachtig. Je kan er achter staan of volledig tegen de inhoud zijn, maar nooit mag het tot bedreigingen leiden.
Lees het bericht van Karski & Beyond hieronder:

Begin mei hebben wij gewerkt aan een nieuwe muurschildering, de “Mural of Change”.
Het idee voor deze schildering werd geboren door een ontmoeting met het team van de organisatie Justice & Peace, een mensenrechtenorganisatie die vanuit Den Haag internationaal werk verricht.
Door dat wij de visie en missie van Justice & Peace zo mooi en relevant vinden besloten wij de handen in 1 te slaan en aandacht te vragen voor de mensenrechtenactivist van vandaag door een schildering te realiseren!

Na een traject met de Haagse Hogeschool en een groep studenten hadden wij voldoende input om tot een ontwerp te komen en de schildering te maken.
Nu deed het schilderen van de jonge activist Greta Thunberg erg veel stof doen opwaaien.

Allereerst wat geschreeuw op Facebook, want iedereen heeft nu eenmaal een mening over dit jonge meisje. Maar al snel werd het stokje overgenomen door een CDA lid die nog wat verder ging. Hij zag duidelijk een rol voor de overheid in het bepalen wat wij als kunstenaar wel en niet mogen schilderen en afbeelden. En het ging zo dat hij onze schildering het liefst zo snel mogelijk verwijderd zou worden. Hij heeft inmiddels vragen ingediend over ons werk bij de gemeenteraad.

De kranten hadden allen hun mening, van een negatief stuk in de Telegraaf tot een positief stuk in het AD. Een radiozender interviewde ons vanwege de uitspraken van het boze raadslid en uiteindelijk werd onze schildering zelfs besproken op nationale televisie.
Uiteraard is deze aandacht prima want dat was het doel van de schildering, aandacht vragen voor de mensenrechtenactivisten, mensen die opkomen voor ons allemaal.

En met deze schildering met name aandacht voor Vitali Safarov en Berta Cáceres. Lees meer over hen in onze eerdere post.

Naast dat sommige mensen ons hebben bedreigd en de dood hebben gewenst vanwege deze schildering werden wij ook beticht van een het maken van een politiek statement.
Wij hebben geen enkele politieke motivatie achter deze schildering. Onze kunst heeft in geen enkele vorm een politieke betrokkenheid.

We laten met deze schildering zien wat er vandaag de dag leeft, het is een artistieke uiting aan de hand van ideeën van de studenten en input van Justice & Peace, het onderwerp: De mensenrechtenactivist.

Wij staan volledig achter onze schildering en zullen door geen enkele overheid ons laten opdragen wat wij moeten maken. Wij maken kunst, en kunst mag wat los maken, het mag je aan het denken zetten, het hoeft niet makkelijk verteerbaar te zijn.

Hopelijk brengt het ons in gesprek en kan het een verandering te weeg brengen als we het over mensenrechten hebben.
En ook het schilderen en onze artistieke vrijheid is een mensenrecht, laten we hopen dat we daar nooit voor zullen worden doodgeschopt!
Karski & Beyond
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.