Boeken,  Historie

Maison Kelder “het huis van de hazelnoot”


Verdorie, verzucht ik, het boek is uit…..
Uren had het me weten te laten lachen, onderhouden en in spanning weten te houden.
Zoals ik al had verwacht, was het een boek dat me niet kon loslaten.
Danny Verbaan, de schrijver, kende ik al van zijn boek “Lazer op. Ik ben geen ontwikkelingswerker”.
Mede daarom was ik extra nieuwsgierig naar dit boek, dat in opdracht van de laatste eigenaar van Maison Kelder, Lucas Jonker (op de foto links naast de auteur Danny Verbaan), is geschreven.

Het boek beschrijft de levensverhalen van Dick Kelder, de oprichter, daarna de voortzetter van de banketbakkerij Wiggert Jonker en daarop zijn zoon, Lucas Jonker. Maar natuurlijk ook van de een aantal medewerkers, die zo belangrijk voor het bedrijf zijn geweest.
De verhalen zijn dusdanig beschreven, dat het net lijkt of je de personages zelf bent. Je leeft mee met hun hele leven en sterven.
Maar ook hun hoop, hun passie en bevlogenheid met de zaak (zowel de bakkerij als de medewerkers).
Enorm veel archief onderzoek is verricht door Danny Verbaan. Maar ook is informatie gevraagd via oproepen in diverse media en aan onder andere oud-medewerkers en verwerkt in dit boek.
Het maakt het lezen van het boek overigens niet lastig. Ondanks de vele feiten “loopt” het en is het bijna onmogelijk je los te rukken. Vanzelfsprekend kom je zo ook veel te weten over Maison Kelder, de stad en hoe het eraan toe ging in bijvoorbeeld de WOII.
Echter, toen ik genoodzaakt was het boek een aantal dagen weg te leggen, pakte ik de draad direct weer op toen ik het weer op mijn schoot legde. Het boek is in relatief korte hoofdstukken onderverdeeld, waardoor je altijd makkelijk even kan stoppen.
Prachtig zijn de vele illustraties die op een afzonderlijke pagina’s op meerdere plekken in het boek zijn geplaatst. Oude foto’s, maar ook de nieuwere.

Zowel aan het begin als aan het eind van het boek wordt ingegaan op de overname van het familiebedrijf door een totaal onverwacht en totaal verschillend iemand dan Lucas Jonker: Bob Kaptein. Iemand die in de financiële wereld zijn roots had.
De familiezaak kon lastig meer voortgezet worden -de oudste zoon van Lucas Jonker was nog te jong- en Jonker wilde dat het groot(s) geworden bedrijf minstens zijn 100 jarig jubileum zou behalen.
Geïnteresseerde Bob Kaptein beloofde hem na vele moeizame en onderhandelingen in het uiterst geheim dat hij hiervoor zou zorgen.

Inhoudelijk beschrijf ik verder niets meer: ik zou zeggen, lees het zelf!
Het is voor iedereen interessant, of je nu Hagenaar bent, geïnteresseerd bent in geschiedenis, houdt van Maison Kelder of gek bent op verhalen: het doet er niet toe.
Dus nog een Kerstcadeautje nodig? Hiermee sla je de plank absoluut niet mis!
Een leuk detail: ook van Daan de Ligt staat er een gedicht in…

Klik hier voor de uitgever Scriptum en verdere informatie.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.