Boeken

Lazer op. Ik ben geen ontwikkelingswerker

Dit boek is een biografie, maar niet post-mortem geschreven.
Een dik boek wat daarom toch even bleef liggen op de kast.
De titel vond ik heel aantrekkelijk en tijdens het lezen werd steeds duidelijker hoe treffend deze is gekozen.
Dus, toen mijn pc het liet afweten, pakte ik het boek op, om het nauwelijks meer weg te kunnen leggen.
Bijna in één ruk heb ik het uitgelezen.
Niemand mocht me storen.







Het is geschreven door Danny Verbaan (op de foto rechts), van wie ik vorig jaar een cursus mediatraining kreeg. Eerlijk gezegd was dat ook de reden om met dit boek te beginnen en niet een ander dat ook nog op “de plank” ligt.

Een indrukwekkend levensverhaal van Jan Verkaart. Geboren vlak voor de oorlog. Omdat het gezin erg groot was groeide hij in grote armoede op. Dankzij zijn instelling dat hij niet “in het grijze midden” wilde blijven hangen, zijn votbalclub Quick waar hij door een fout lid van mocht worden en zijn immense creativiteit en doorzettingsvermogen wist hij de armoede achter zich te laten.
Iedereen kent de Verkaart Groep wat een begrip in Den Haag is en was (al was het vroeger alleen maar door de prachtige VW busjes met de naam Verkaart).
Zijn creatieve geest zorgde voor diverse innovatieve ideeën wat hem en zijn bedrijf geen windeieren legde.
Het boek moest eerlijk zijn van Jan en ook de negatieve zaken aan de orde brengen. Maar eigenlijk is in het hele boek het respect voor Jan Verkaart en zijn vrouw Ans voelbaar. De negatieve aspecten worden benoemd, maar de nadruk ligt op de geweldige zaken die het echtpaar voor elkaar wist te krijgen.

Deel 1 van het boek gaat over Jans levensverhaal.
Deel 2 over wat Jan en Ans in Kenia voor elkaar wisten te krijgen.
Het bouwen van onder andere schoolgebouwen, de tegenslagen maar het doorzettingsvermogen dat beiden wisten op te brengen. Duidelijk wordt, dat de Stichting dat hiervoor in het leven werd geroepen, de Verkaart Development Team (VDT), strak onder Jans leiding viel zolang hij directeur was. Alles moest gebeuren zoals hij dat dat wilde. Ook ten aanzien van de sponsors; Jan duldde geen tegenspraak.
Bevlogen was hij zeker en nooit uit het veld te slaan.
Leuk was te lezen, dat ook de school waar ik mijn opleiding volgde en later mijn oudste dochter (het VCL en Segbroek), mede zorgden voor geld voor deze stichting (hier schreef ik er ooit voor).

Het boek is meeslepend en onderhoudend geschreven. Geen moment heb ik me verveeld of had ik de neiging snel door te bladeren. Leuke foto’s illustreren af en toe de verhalen. Het bijzondere is dat er speciale pagina’s voor zijn gereserveerd en niet “tussen de leesstukken” zelf.

Je krijgt een goed beeld van een harde man, zowel voor zichzelf als voor zijn naasten. Maar ook zeer menselijk en heel sociaal, die nooit een blad voor de mond neemt en naar mijn mening veel respect verdient.
Lazer op zou hij misschien zeggen. Maar er zijn weinig mensen die zoveel voor een naaste (en verre naasten) hebben willen betekenen.
Een echte aanrader dus voor mensen die houden van biografieën, meer willen weten over de Verkaart Groep of meer willen lezen over ontwikkelingswerk. Maar ook bijvoorbeeld inzicht willen krijgen van het enorme verschil in de manier van aanpak van het VDT en instellingen als Unicef….

Het boek is uitgegeven door De Nieuwe Haagsche en kost 18,95. Het ISBN-nummer is: 978-94-91168-44-4

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.