Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

LEEM onthult opnieuw het Leemmannetje

Lang zat het LEEMmannetje langs het water van de Pletterijkade en het Zieken. Het was in juli 2009 illegaal geplaatst, maar door iedereen getolereerd en zelfs enorm gewaardeerd.
Het kunstwerk was gemaakt van leem. Helaas, door de weersinvloeden begon het langzaam te verweren en moest het verwijderd worden.
Dankzij een subsidie kon dit kunstenaarstrio LEƎM een nieuw Leemmannetje maken, nu van Polyester (en niet illegaal geplaatst).
Vandaag werd het oranje mannetje met de wijzende vinger (een speelse verwijzing naar de zoon Jantje van de Haagse graaf?) feestelijk onthuld na een vaart met een platbodem van de Ooievaart en heel toepasselijk met een glas champagne.

Ik ben heel blij dat het mannetje weer op zijn plaats zit; ik miste hem echt! Er was wel een bord geplaatst dat het terug zou komen, maar dat was al meer dan driekwart jaar terug.
Met een Haags Hopje voeren we terug naar de aanlegsteiger van De Ooievaart; leuk de onthulling mee te maken!
Overigens, de ogen die ook aan de kademuur ‘hangen’ waar ik in deze log over schreef, zijn niet van hun. Het is niet de kunstuiting waar zij voor staan.

LEƎM is een zeer gevarieerd en onafhankelijk kunstenaarscollectief uit Den Haag.
Zij creeeren alleen zaken die de omgeving niet verstoren; zoals bijvoorbeeld ook de bloemen bij Hollands Spoor.
Ook het Leemmannetje is alleen met een paar schroeven bevestigd; dit is de enige verstoring van de omgeving.
Zij zeggen over zichzelf: “Wij staan voor meer eigen initiatief. “Je kan de bal altijd bij een ander leggen, maar je kan er zelf ook een schop tegenaan geven…”
Wij proberen dit vorm te geven door middel van creatieve en spontane acties. LEEM balanceert op de spannende grens tussen maatschappij kritische acties en commerciële ontwerpopdrachten.
Missie: Een tegenreactie geven op het hedendaagse “negativisme”.

Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.