Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Kick Off Rolmodellen voor veilig Oud en NieuwOp 20 december werd in de “Opera’, een feestzaal aan de Fruitweg, de Kick Off Rolmodellen gehouden.
Deze activiteit had dank zij het succes de belangrijkste veiligheidsprijs in Nederland vorig  jaar de Hein Roethofprijs gewonnen. Sinds Oud en Nieuw 2008/2009 waren buurtbewoners van Bouwlust/Vrederust (rolmodellen), sportverenigingen, sportscholen, moskeebezoekers en besturen, gemeente, wooncorporaties en politie, gestart met de aanpak van overlast veroorzaakt door grote groepen jeugd van honderden jongeren of meer, gedurende de jaarwisseling in de wijken Bouwlust en Vrederust. Het gevolg was dat er nauwelijk meer overlast was en de jaarwisseling gezellig en kalm verliep. Tijdens de nacht verminderde de overlast enorm ten aanzien van vechtpartijen, intimidaties, bedreigingen, autobranden, enorme schades zowel materieel als immaterieel.
Dit jaar wordt derhalve gestart met deze rolmodellen voor diverse wijken in Den Haag.
Duizenden mensen en instellingen zullen dit jaar participeren, wat ook zichtbaar was tijdens de kick off
waarbij burgemeester Van Aartsen (rechts), mede initiatiefnemer Hans Rasenberg(links) en korpschef politie Haaglanden Van Essen (in het midden) aanwezig waren.
Zelfs de Marechausse, die dit jaar participeert in Den Haag, was aanwezig; vond dat wel bijzonder!
Natuurlijk waren er veel toespraken, waaronder van de burgemeester, maar ook van de diverse vertegenwoordigers die meedoen met deze rolmodellen tijdens O&N.

De achterliggende gedachte van de Rolmodellen is om weer respect terug te brengen bij de jeugd; dat overlast en intimidatie niet normaal is. Weer een veilige wijk te krijgen waar waarden en normen belangrijk zijn. Jongeren aanspreken op hun gedrag -juist voordat een situatie escaleert- helpt het gezellig te houden.Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.