Stadsnieuws

Joris Wijsmuller verwelkomt 499.999e inwoner van Den HaagVandaag om 12.30 uur stond de Haagse Stadspartij stil bij de laatste dag dat Den Haag geen half miljoen mensen sterk is.
Fractievoorzitter Joris Wijsmuller verwelkomde in het Atrium van het stadhuis baby Tinka, de 499.999 ste inwoner van Den Haag.
Er werd beschuit met gestampte muisjes (gestampt, omdat het geen echt feest is) uitgedeeld.
Tinka ontving een pluchebeest in de vorm van een huilende ooievaar en een rompertje met de tekst “Den Haag, niet te druk graag!” dat zij overigens al aanhad.
Verder uit het persbericht: De ludieke actie van de Haagse Stadspartij is een reactie op het kinderlijke gejubel van het college van B&W over het bereiken van een half miljoen inwoners. Joris Wijsmuller: “Den Haag is al de dichtstbevolkte stad van Nederland (5.967 inwoners per km2) en ecologisch morsdood. De druk op de leefbaarheid wordt alleen maar groter en het landschap wordt door de oprukkende verstedelijking verder verruïneerd.”

Onderzoek van het NIDI uit 2005 in opdracht van de Haagse Stadspartij (Demografische aspecten van de Structuurvisie Den Haag) heeft aangetoond dat bevolkingsgroei een keuze is. Wijsmuller: “Het onderzoek toonde aan dat hoe meer woningbouw je pleegt, hoe meer inwoners je krijgt.”

Vooral de ongebreidelde woningbouw in de geannexeerde Vinexlokaties leidde sinds 1996 voor Den Haag tot een groei van 70.000 inwoners. Wijsmuller: “De laatste groene enclaves zoals de Vlietzone dreigen nu ook volgebouwd te worden. Het is hier sluipenderwijs een onleefbare steenmassa geworden van Rotterdam tot Leiden en we zijn vastgegroeid aan de omliggende gemeentes. Steeds meer groen en bijzondere stadsgezichten staan onder druk.”

Het naïeve groeidenken leidt in tijden van economische tegenspoed tot veel leegstand en financiële verliezen. Wijsmuller: “De gemeente verliest momenteel 50 miljoen per jaar op de grondexploitaties.”
Ondertussen kampen andere delen van Nederland met krimp en beconcurreren regio’s elkaar met woningbouw en peperdure voorzieningen. Wijsmuller: “Er is geen strakke centraal geleide ruimtelijke ordening meer, woningbouw waaiert steeds verder uit, er is een overdaad aan kantoren, voor groen, rust en milieu is steeds minder ruimte en de financiële problemen stapelen zich op. Alleen dwazen vieren feest bij zoveel ellende.”Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.