Overweging,  Politiek

Een moestuin voor de AOW’ers

Heerlijk tuinieren.
Lekker wroeten met je vingers in de grond. Goed voor lichaam en geest. En het mooiste is, dat je er nog je eigen groenten en fruit op kan verbouwen. En je “verdient” er geld mee.
Jetta Klijnsma zegt het zelf: het is een mooie aanvulling op je pensioen. We leven in een andere tijd dan Drees, dus moeten we alternatieven voor een dalend inkomen vinden. Dus telen maar!

Even ter zijde, of iedereen dat wel kan.
Niet iedere oudere is daartoe lichamelijk nog wel in staat!
Niet iedere oudere heeft de beschikking tot een tuintje!
Niet iedere oudere heeft “groene vingers”.


 

Moestuin van de gemeente: archieffoto

 
Geen eigen tuin?
Prima, je kan bij de gemeente Den Haag een moestuin huren voor het luttele bedrag van 26 euro voor een heel seizoen. Helaas zijn de moestuinen beperkt: er is meer vraag dan aanbod.

 

eigen volkstuin

 
Dan is er natuurlijk de optie van het huren van een volkstuin. Maar deze kosten zijn wel “iets” duurder. Ik heb er een opgezocht waar nog ruimte was: de huur voor een jaar is maar liefst 500 euro. Dan mag je wel heel veel verbouwen, wil je dat bedrag eruit halen!
Natuurlijk gaat het bij een volkstuin niet alleen om het telen van jouw groenten, maar ook om de gezelligheid, maar ik beperk me in deze blog tot de stelling dat je neveninkomsten moet creëren.

Heb je een eigen tuin, dan zal je ook moeten zorgen voor een vriezer, want groenten en fruit zijn seizoensgebonden. Kassa! Hogere energienota.

 

de steeds grotere invloed van bedrijven als Monsanto

 
Dan komt er nog iets om de hoek kijken waar we waarschijnlijk mee te maken gaan krijgen.
De zaden….
In EU verband wordt misschien besloten, dat niemand meer zaden van eigen bodem zal mogen gaan verhandelen en/of telen. Dat betekent, dat de zaden die wel zijn toegestaan misschien wel helemaal die diegene zijn die je wilt. Lees hier maar eens.

Misschien is Jetta Klijnsma vergeten, dat het de overheid is geweest die “een beetje dom was” om in de jaren 80 en 90 de pensioenoverschotten naar de werkgevers terug te storten?
Hadden de pensioenfondsen dit geld nog in hun bezit gehad, waren de problemen niet zo groot geweest….
Ook vergeet Jetta Klijnsma, dat als alle ouderen (die in aantal alleen maar zullen groeien) een moestuintje zullen aanschaffen, dit de economie verdere schade zal berokkenen.
Tenslotte wordt het MKB benadeeld als er minder wordt afgenomen…..

Met daarbij de ware minachting voor deze generatie, die zo hard heeft gewerkt om onze maatschappij op te bouwen. Van hun vragen om op hun oude dag nog maar door te werken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. (en dan heb ik het nog niet eens over alle andere maatregelen waar deze groep mensen zo walgelijk mee wordt geconfronteerd).
Zij moet zich schamen voor deze uitspraak!
Inderdaad, wat ik al in diverse berichten op social media heb gelezen, Drees zou zich omdraaien in zijn graf.

Please follow and like us:

5 reacties

 • Nannette

  Schitterende blog Gera, je weet het heel goed te verwoorden. Het is te hopen dat mevr. Klijnsma deze blog onder ogen krijgt. Ik heb soms het gevoel dat zij met haar hoofd in de wolken loopt en haar realiteitszin ‘een beetje’ kwijt is. Ze zegt soms dingen zonder over de gevolgen na te denken en kwetst daarbij juist de groepen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mijn stem heb je 😉
  Liefs, Nannette

 • Wim en Adrie de haan

  Lieve Gera,
  Colijn vertelde dat je ook viskoppen kan eten, de oude tijden komen terug.
  Wim

 • Rob

  En zo is het maar net Gera, wonende op de 3e etage gaat het erg moeilijk.
  Bovendien heb ik een hekel aan vieze vingers en haat ik tuinieren.
  En zie bijgesloten video, er zal wel belasting over geheven gaan worden, want de lokale groenteboer krijgt ook minder klanten.

  //www.youtube.com/watch?v=IJy69eEcmdI

  Geniet nogmaals van onze Haagse vrienden.

  Rob

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.