Koningshuis,  Kunst/Cultuur

Koning Willem-Alexander opent gerenoveerd Mauritshuis

Aankomst koning Willem-Alexander

 

Koning Willem-Alexander was vandaag aanwezig bij de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum aan de Hofvijver is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid.
Een blog met veel foto’s, maar om te zien was het wel heel indrukwekkend (om foto’s te maken enorm lastig).


 

aankomst “Meisje met de Parel”

 
Na aankomst van de koning werd een grote houten box, gebracht op een wagen, begeleid door de Cavalerie Ere Escorte,

 

box wordt geopend

 

door een kraan neergezet, die door een aantal verkleedde mensen werd geopend. Het “meisje met de parel” verscheen in een schilder lijst.

 

Meisje met de parel vliegt in de lucht

 

Hierop werd zij door de hoogwerker weer opgetild,

 

bovenop het Mauritshuis

 

en op het dak van het Mauritshuis geplaatst in dezelfde transportbox,

 

Koorddansen

 

waarna zij koorddansend naar de overzijde liep: de Royal Dutch Shell vleugel.

 

alsof zij uit het doek is gelopen

 
Nadat het Meisje met de Parel uit het nieuwe Mauritshuis liep, overhandigde zij directeur van het Mauritshuis Emilie Gordenker de sleutel van de hekken.

 

deuren worden geopend

 

Koning Willem-Alexander opende deze waarop het Mauritshuis officieel was geopend.

 

koning feliciteert directeur Emilie Gordenker

 

Vanzelfsprekend feliciteerde hij de directeur.

Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overzijde van de straat. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek. Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer ‘Meisje met de parel’ van Vermeer, ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt en ‘Het Puttertje’ van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat. Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, diende het o.a. als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

De openingstentoonstelling van het Mauritshuis vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners. Het museum is na de officiële opening tot middernacht gratis te bezoeken voor publiek.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Sandra

    Toch chapeau voor je foto’s hoor!! Ik fietste er gisteren langs en kon het alleen van de zijkant zien. Was benieuwd of jij een reportage had, en voilà!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.