Natuur/milieu,  Wijknieuws

Eco fietspad bedreigt ecologische verbindingszone verder

Eco fietspad
Een tuintje in ATV Zonnegaarde dat niet wordt bedreigd door het Eco fietspad

De ecologische verbindingszone langs de Erasmusweg. Wat heb ik hier vaak en intensief van genoten. Een klein stukje paradijs langs snelle doorgaande wegen. Vanaf het moment dat ik in Escamp woon en leef, heb ik er menig wandeling gemaakt. Ook nu nog. Al is er weinig meer van over.
In hoeverre kan je, na alle nieuwbouw het nog een echte ecologische verbindingszone noemen? In kleine stukjes is het nog steeds schitterend, maar op de meeste plekken is/komt er echt te weinig ruimte voor veel dieren.
En nu is er de dreiging van een “eco fietspad”.

Na de diverse inspraakavonden en zelfs inspraak bij een commissievergadering heb ik me bij bebouwing neergelegd. Er werd in elk geval een breedte van 30 meter gegarandeerd (die kon uitlopen naar 50 meter).
Godzijdank bleven drie volkstuinverenigingen gespaard voor de zo broodnodige nieuwbouw.
Zonnegaarde, Nooitgedacht en Johannapark mochten blijven. Op ATV Zonnegaarde kom ik regelmatig. Een volkstuincomplex met maar liefst 4 stippen van het lieveheersbeestje in het kader van het Nationaal keurmerk natuurlijk tuinieren. Vier stippen is de hoogste waardering. Een naar mijn mening terechte waardering, als je ziet hoe hard men werkt dit complex in te richten.

Leyweg
Waar ooit “mijn veldje” was

Wandel je nu langs de Erasmusvaart, begrijp je waarom deze tuincomplexen zo “broodnodig” zijn. De nieuwbouw is zo evident aanwezig.
Iedereen weet dat er woningnood is. Huizen moeten worden gebouwd voor alle nieuwe Hagenaars en ook de nieuwkomers.
Het is lastig de juiste plekken te vinden en ja, hier was ruimte.
Ik had me erbij neergelegd. Al krijg ik elke keer als ik hier wandel een dikke keel. Zeker bij de Leyweg: daar was “mijn veldje”. Het bestaat niet meer. Er is nu een enorm hoge flat voor sociale huurwoningen. Overige woningen worden ook daar gebouwd.

Het feit dat de volkstuincomplexen mochten blijven maakte voor mij veel goed.
Evenals de zones, die bleven gespaard en waar ook paddenpoelen waren aangelegd.
Maar, waar ik erg van schrok was het onnodige “eco fietspad” dat de gemeente wil aanleggen.
Een fietspad dat maar liefst 16 meter breed is en door Zonnegaarde en Nooitgedacht zal lopen en daar veel tuintjes, maar ook rustgebieden voor vogels, kruidentuin en andere (ecologische) tuinen zal “pletten”.

Eco fietspad
Paddenpoel: nog steeds een prachtig stuk van de ecologische verbindingszone

Ik quote uit dit artikel (lees het eens volledig!):
Op de kaart wurmt het pad (het fietspad) zich eerst langs de nieuwbouwkavels en neemt vervolgens een grote hap uit de achterkant van volkstuincomplex Zonnegaarde. Daarna steekt het de Laan van Wateringseveld over, belandt in de ecostrook van Nooitgedacht en verdwijnt vervolgens tussen de nieuwbouw van de projectontwikkeling, passeert het Carry van Bruggenhof rechtsom en loopt door naar de Noordweg. Een recreatieve verbinding van 1125 meter. Een traject dat, met dezelfde lengte, ook via andere, reeds bestaande fietspaden kan worden gereden.

Eco fietspad
De nieuwbouw in dit stuk van de Erasmuszone had al klaar moeten zijn… Ooit was dit ook volledig groen.

Deze week zal er een beslissing worden genomen ten aanzien van dit eco fietspad.
Je begrijpt, dat ik heel erg hoop, dat het er niet zal komen!
Ik hoop, dat de betrokken wethouders mijn blog zullen lezen en zich nogmaals bedenken en zullen beslissen de ecologische zone niet verder in kwaliteit te doen afnemen. Deze zone heeft nu genoeg onder druk gestaan.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.