Boeken,  Stadsnieuws

De Voorleestent: snoezelen in het Kinderboekenmuseum

De Voorleestent
Robert van Asten opent de Voorleestent

Het Kinderboekenmuseum heeft een echt geweldige nieuwe ruimte: de Voorleestent.
Op donderdag 16 september werd deze geopend door wethouder Robert van Asten. Natuurlijk deed hij dat door middel van het voorlezen van een boek.
Ik mocht de nieuwe ruimte bewonderen.

De Voorleestent
Links en rechts staan boeken: op de kussens in de tent kan je heerlijk voorlezen in een intieme setting.

Wat is de Voorleestent?
Natuurlijk geen echte tent, maar wel een relatief kleine ruimte in een kamer, waar je in een intieme setting je (klein)kind kan voorlezen.
De ruimte doet aan als een zogenaamde snoezelkamer vond ik. Het is er stil en je ziet allemaal kalme kleuren op de muren verschijnen.
Links en rechts staan de boeken waaruit je kan kiezen. Achterin is de ruimte met allemaal kussens om in voor te lezen. De deur naar deze ruimte toe kan je op “bezet” zetten. Ik was echt heel enthousiast!

De Voorleestent
Door aan het wiel te draaien met je voeten, kan de achtergrond van de “tent” veranderen.
Het persbericht:

Voorlezen: je kunt er als (groot)ouders niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het nóg magischer te maken opent het Kinderboekenmuseum op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar). In De Voorleestent ervaren (groot)ouders en hun kinderen de magie van boeken en verhalen. In een kleine, intieme setting lezen volwassenen voor, terwijl de kinderen het verhaal verrijken door middel van de verschillende omgevingsgeluiden en projecties.

 Plezier in (voor)lezen
Het nieuwe schooljaar begint weer en dat betekent dat een nieuwe groep kinderen gaat leren lezen. Als (groot)ouders kun je hiervoor al veel eerder een goede basis leggen door regelmatig voor te lezen, bijvoorbeeld als onderdeel van het vaste ritueel voor het slapengaan. Dat is niet alleen een fijn rustmoment, maar je brengt kinderen hiermee bovendien spelenderwijs in contact met letters en woorden, stimuleert hun fantasie en neemt ze heel even mee naar een andere wereld. Een ervaring die er hopelijk toe leidt dat ze op latere leeftijd ook zelf met veel plezier een boek pakken of een e-book lezen.

Het Kinderboekenmuseum is al meer dan 25 jaar een plek waar het stimuleren van plezier in lezen en schrijven centraal staat. Kinderen van alle leeftijden maken er spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur door zelf op ontdekking te gaan in de kleurrijke, interactieve tentoonstellingszalen. Deze nieuwe experience maakt het mogelijk om daarnaast ook even een rustige, maar toch avontuurlijke plek op te zoeken waar je helemaal op kunt gaan in een verhaal.   

Ambassadeurs
Presentator Dennis Weening nam zijn dochter Charlie al mee naar De Voorleestent en schrijver Özcan Akyol heeft op deze magische plek al aan een aantal kinderen voorgelezen. Ze zijn zo enthousiast dat we ze ambassadeurs van deze nieuwe experience mogen noemen. “Het is echt hartstikke leuk om hier een boekje te lezen”, vertelt Dennis. “We lezen elke avond voor, maar dit is toch heel wat anders dan thuis. Je zit hier letterlijk in de lucht, onder water of in de stad.” Hoe Dennis en Charlie De Voorleestent hebben ervaren is hier te zien.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.