Wijknieuws

De Dreven vogelvrij verklaard door Balster

De Dreven
Prachtige muurschildering aangebracht vlak voor dat de kogel door de kerk ging: De Dreven verliest beschermde status. Althans, is het plan!

De Dreven zijn door wethouder Balster toch “Vogelvrij verklaard“. Deze buurt heeft een beschermd stadsgezicht. Deze wordt echter opgeheven voor de rigoureuze sloopplannen van de wethouder.
Vanzelfsprekend zal sloop moeten plaatsvinden waar renovatie niet meer mogelijk is!
Ook bij mij staat dat buiten kijf. Maar is dat nu echt overal nodig? Waarom is er over één nacht ijs gegaan? Want hoe kan je een dergelijke wijk zomaar van tafel vegen.

De Dreven
De prachtige huizen aan de Gravendreef

Veel mensen uit de wijk vinden het vreselijk. Ze willen hun buren niet kwijt.
Gelukkig is terugkeergarantie beloofd.
Echter, ik vind het een slap aanbod, want verhuiskostenvergoeding is maar eenmalig. Wie in deze wijk heeft voldoende middelen (én energie) twee maal te verhuizen?

Ook willen veel mensen helemaal hun huis niet uit! Dat er sprake is van vocht, schimmel en gehorigheid ontkennen zij. Zeker de mensen in de eengezinswoningen balen vreselijk.
Waarom geen renovatie? Moet zo’n mooie kenmerkende wijk verdwijnen?
Lees pagina 107 en 108 hier over de Dreven maar eens uit dit document. In opdracht van het college heeft bureau Crimson namelijk een cultuurhistorische verkenning over Den Haag Zuidwest opgesteld.

Een ding wil ik nog noemen. De Welstandscommissie kwam in zijn voorlopige, al op 1 maart uitgebrachte advies tot deze conclusie. ‘Het beschermd stadsgezicht staat vernieuwing of verdichting niet in de weg. Binnen en met gebruikmaking van de cultuurhistorische kernwaarden kunnen opgaven van deze tijd (woonkwaliteit, klimaattechnische en bouwtechnische eisen) ingepast worden,’ schrijft voorzitter Marianne Loof. Zij waarschuwt bovendien voor een gevaarlijke precedentwerking. Als de gemeenteraad hierin meegaat, ‘zijn alle andere wederopbouwbuurten kansloos, vogelvrij en rijp voor de sloop’. zo lees ik hier op DHC.
Balster heeft dus belangrijke informatie achtergehouden. Een motie van wantrouwen overleefde hij.

De Dreven
De prachtige flats bij het water langs de Lozerlaan

Natuurlijk zijn er diverse participatiebijeenkomsten geweest met betrekking tot de plannen.
Ook ik ben daarbij aanwezig geweest.
Waarom deze zijn gehouden is me een raadsel: het was vond ik eenrichtingverkeer. De lijnen stonden allang vast. Inspraak was en is niet mogelijk. Zo zonde tijd en energie.
Ik vraag me dan af, waarom wordt niet gewoon gezegd dit gaat er gebeuren en hier kan je je nog voorkeuren aangeven en/of ideeën aangeven.

De Dreven
De Dreef, waar ook Staedion gehuisvest is en op dinsdag spreekuur houdt tussen 14.30 en 15.30 uur inzake Betere Buurt

Ik begrijp het wel. Staedion is samen met de Gemeente in zee gegaan met projectontwikkelaar Heijmans.
Er was ooit een afspraak dat Zuidwest duurzaam moest. (Kent u nog de kreet Vrederust en Bouwlust van het gas af?).
Zodra een projectontwikkelaar om de hoek komt kijken, zal er winst gemaakt moeten worden. Sloop is natuurlijk veel goedkoper dan renovatie, zeker als het gaat om woningen uit de 50er jaren. Die zijn echt lastig te verduurzamen. Maar niet onmogelijk!

Neem de eengezinswoningen in de Drapeniersgaarde, waar ik woon. Plan is deze volgend jaar te voorzien van zonnepanelen. Dat is al een goed begin toch? Deze huizen zijn ongeveer even oud als die in de Dreven en de Gaarden die gesloopt gaan worden door Staedion. Het verschil is de woningcorporatie….

Wie woont in de huizen die worden geraakt door de plannen voor “bouwen aan een betere buurt” kan hier kijken naar alle informatie. Heel belangrijk!
In het eerste kwartaal volgend jaar valt het besluit of de plannen doorgaan. U kunt inspreken. Deze datum wordt begin januari bekend gemaakt.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.