Wijknieuws

Asbest op straat

gevaar! Asbest

 

Een blog over asbest.
Vroeger, tot het eind van de vorige eeuw, werd dit materiaal veelvuldig gebruikt.
De risico’s ervan waren niet bekend of werden niet onderkend.
Tegenwoordig is het gebruik ervan verboden, al zal je het nog veelvuldig aantreffen of ermee in aanraking komen. Neem nu de brand onlangs in Wateringen, waar veel asbest vrij kwam.

Remmen van auto’s, brommers enz. waren voorzien van asbest. Kozijnen, isolatiemateriaal en dakbedekking: bijna alles bevatte asbest.
Nog steeds hebben veel gebouwen in onze wijk asbest in de kozijnen bijvoorbeeld. Het is niet erg zolang het onbeschadigd is en blijft: pas wanneer er het “stuift” door boren, timmeren of een brand kan het kwaad.

 

asbesthoudende planteennbak nu volledig in stukken geslagen

 
Wie kent er niet de grijze bloembakken die in elke tuin stonden vroeger? Zeker in onze wijk Vrederust werden ze veelvuldig gebruikt. Ook wij brachten, toen we hier kwamen wonen, twee naar de “vuilverbranding”. Paniekerig werden we van het terrein weggestuurd om de bakken te voorzien van twee plastic zakken zodat ze veilig af te kunnen voeren.
Maar waar ik me wel zorgen over maakte was een plantenbak die hier nu in de straat ligt. Inmiddels is hij stuk gemaakt (baldadigheid?) en liggen de scherven langs de boom.
Geen prettig idee in een straat waar veel kinderen spelen. Zij weten en beseffen niet dat dit een gevaarlijk goedje is.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Emma de Graaf

    Bedankt voor het delen van de interessante informatie over asbest. Het is goed om te weten dat asbest pas kwaad kan als het losraakt en je het in kan ademen. Wij hebben zelf een ouder huis gekocht en verwachten te maken te krijgen met asbestverwijdering. Wij laten hier zeker een professional voor komen, het is voor mij te gevaarlijk om zelf mee aan de slag te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.