Natuur/milieu,  Wijknieuws

Aardwarmteboring in Den Haag succesvol afgerond
Aardwarmte Den Haag heeft in oktober de diepe boring van de tweede aardwarmteput aan de Leyweg uitgevoerd. Via deze injectieput gaat het aardwater terug de aarde in nadat de warmte aan de klant is geleverd (klik ook hier voor eerdere logjes).
In de komende jaren zullen zo’n 4.000 woningen en bedrijven op deze duurzame energiebron aangesloten kunnen worden.
Aannemer WPMI is nu druk bezig de boorlocatie op te ruimen. De 38 meter hoge boorinstallatie is reeds afgebroken en vervoerd, evenals de tien meter hoge geluidwerende wand die rondom de locatie staat.
Alleen een aantal containers, die de wand vormden staan nog op het terrein.
Het boorterrein wordt nu verder ontruimd en schoongemaakt, ook vandaag ondanks de storm.
Medio december zijn alle werkzaamheden gereed. Op het terrein blijven alleen de deksels van de twee aardwarmteputten zichtbaar.


Eind september is de eerste put, de productieput, met positief resultaat getest. De eerste put kan de gewenste hoeveelheid aardwater van 150 m3 per uur produceren met een temperatuur van 75 graden Celsius. Dit is ruim voldoende om de beoogde 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest te verwarmen.
De tweede put, hierboven afgebeeld en eind september geplaatst, heeft dezelfde positieve resultaten behaald en kan de gewenste hoeveelheid van 150 m3 water per uur verwerken.
Nu beide putten gereed zijn, is de diepe boring in Den Haag afgerond.

“Aardwarmte Den Haag heeft dit pioniersproject met succes afgerond. Voor het eerst in Nederland is midden in een woonwijk geboord naar aardwarmte en wordt het op zo’n grote  schaal toegepast voor de verwarming van woningen. Gebruikers van aardwarmte merken geen verschil ten opzicht van traditionele verwarming. Het is even comfortabel, maar dan een stuk milieuvriendelijker. Een duurzame samenwerking van zes partijen heeft dit mogelijk gemaakt. Samen voor een duurzame stad. Wij zijn trots en hopen dat dit succes ook anderen zal inspireren om soortgelijke projecten in Nederland op te starten”, aldus de directie.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.