Wijknieuws

Zitting Raad van State tegen ‘Polenhotel’

Vandaag was de behandeling van het beroep tegen de afgegeven bouwvergunning van de gemeente voor de ‘barakken’ in De Uithof waar 360 mensen uit Polen komen te wonen.

Zoals ik al vaker schreef, gaat het hier om nieuwe werknemers die door Jobcenter worden tewerkgesteld in het Westland in de AGF (aardappelen/groente/fruit) sector.
De rechter zal over zes weken uitspraak doen; helaas is er dus nog niets bekend.


Maar wel zullen de omwonenden van De Uithof aan de Lozerlaan worden nogmaals uitgenodigd om te komen praten over de huisvesting op het terrein.
Volgens uitzendbureau Jobcenter leven er bij de omwonenden van de Lozerlaan veel misverstanden over het plan. Een van de misverstanden is volgens Uitzendbureau Jobcenter dat er voornamelijk jonge mannen worden gehuisvest, maar het zijn voornamelijk Poolse vrouwen die werkzaam zijn voor het Westland.
Dit lijkt mij een farce, want al tijdens de voorlichtingsavond was dat heel duidelijk naar voren gekomen.

Afijn; wordt dus wederom vervolgd.Please follow and like us:

5 reacties

 • DenHaagTeKijk

  Ze gaan nog een keer de uitlegjes doen.

  Eigenlijk dient Den Haag vervolgd te worden wegens onrechtmatige overheidssteun.
  Welk uitzendbureau krijgt dergelijke faciliteiten voor zo goed als niets?
  En waarom wordt dat “hotel” niet door een onpartijdige organisatie gerund zodat andere partijen daar ook hun personeel kunnen huisvesten?
  Of kwam Jobcenter er als goedkoopste uit bij die onderhandse aanbesteding met slechts 1 kandidaat?
  Als dit aanhangig wordt gemaakt bij Brussel dan kunnen ze het schudden.
  In Nederland zelf moet je natuurlijk niet wezen.
  Dat mag zich allang geen rechtsstaat meer noemen.

  Professor Tak; De overheid en de kansloze burger

  Als een burger bijvoorbeeld bezwaar aantekent tegen een in zijn ogen ten onrechte door de gemeente afgegeven bouwvergunning, krijgt hij dat besluit nooit meer van tafel. Tak: ‘Het is een typisch Nederlands spelletje en het is heel simpel. Laten we de primaire beslissing besluit A noemen. Daar ga je als burger tegen in beroep. Op dat bezwaar volgt beslissing b. Als je vervolgens bij de rechters komt, is het maximale resultaat dat je als burger kunt bereiken vernietiging van besluit B.

  De burger gaat dan juichend naar huis, maar het houdt alleen maar in dat de overheid een nieuwe beslissing op bezwaar moet nemen. En ondertussen blijft besluit a onaangetast. Sterker nog, die is al lang in werking getreden. Ook al krijg je zes keer beslissing B vernietigd, dat verandert helemaal niets.

  //www.sdnl.nl/twan-tak.htm

 • Frances van Rijn

  @Den Haag Te Kijk

  Inmiddels is de Haagse Stadspartij naar Brussel gestapt (van de site van de Haagse Stadspartij gedeelte tussen aanhalingstekens overgenomen):

  “Haagse Stadspartij naar Brussel i.v.m. staatssteun Polenhotel in de Uithof. De Europese Commissie start een onderzoek naar onrechtmatige staatssteun.

  In de zomer van 2010 hebben de gemeente Den Haag en uitzendbureau Jobcenter BV een overeenkomst gesloten over de bouw van een Polenhotel in natuurgebied De Uithof. Jobcenter Haaglanden BV bouwt op een voormalig tennispark (grond en opstallen eigendom van de gemeente Den Haag) een hotel of pension voor haar uitzendkrachten uit Midden- en Oost-Europa. Meer in het bijzonder gaat het om de huisvesting van 360 arbeidsmigranten in twaalf prefab barakken met een golfplaten dak.

  Het exploiteren van een hotel of pension is een economische activiteit die via een normale commerciële weg dient plaats te vinden. Na antwoord op raadsvragen blijkt er echter tenminste €250.000,- (korting grondhuur en aanleg openbare werken, bouw- en woonrijp maken) aan steun te worden verleend door de gemeente. Ook is sprake van een aantal verborgen elementen van staatssteun aangezien een aantal kostenposten nog niet bekend is.

  Het college neemt het standpunt in dat de bouw van het MOE-landerhotel een Dienst van Algemeen Economisch belang betreft en om deze reden geen sprake is van staatssteun. Het bouwen van het hotel is een initiatief van Jobcenter, een bedrijf dat zich beweegt op een markt waarop ook andere marktpartijen actief zijn. Het betreft geen van overheidswege opgelegde taak en is om deze reden ook geen Dienst van Algemeen Economisch Belang

  De uitzendkrachten zijn werkzaam in andere gemeenten dan Den Haag zodat hun tijdelijke huisvesting niet gezien kan worden als een belang waarover de gemeente Den Haag zich dient te ontfermen.”

  Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: “De bouw van een MOE-lander hotel behoort te worden gezien als een normale investering in de bedrijfsvoering van Jobcenter. In plaats daarvan wentelt Jobcenter een deel van haar ondernemersrisico af op de gemeente Den Haag, en dat is concurrentievervalsend.”

  De klacht is inmiddels in behandeling bij de Europese Commissie.

  Verder stelt Jobcenter weer het thema “Poolse vrouwen” aan de orde. De eigenaar van Jobcenter heeft geen idee wat er speelt onder de bewoners/bedrijven/verenigingen! Het is jammer dat ik het moet vaststellen maar deze man kwam op de inspraakavond ook al niet bijster intelligent over, evenals zijn woordvoerster. Eigenlijk was het een wanvertoning, ook van gemeentezijde. Geen één klacht van omwonenden gaat over het geslacht van de arbeidsmigranten! De klachten gaan over het mensonterend huisvesten van arbeidsmigranten, parkeer- en verkeersproblemen, geluidsoverlast, belasting van het natuurgebied De Uithof, de smalle toegangsweg waarvan de volgende bedrijven/verenigingen moeten gebruik maken: Ski- en Schaatscentrum De Uithof, sportschool, discotheek, paardenmanege, kanovereniging, wielrenbaan, creche, seniorenflat, Surinaamse vogeltjesvereniging, gebruikers Randstadrail. En op dit kleine plekje er dus nog 360 mensen bij met vervoersmiddelen etc.

  Wethouder Marnix Norder heeft de bewoners/verenigingen/bedrijven van het gehele gebied op hun ziel getrapt! Momenteel is men begonnen op het tennispark met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Busjes met Poolse kentekens, hoogwerkertjes voor te “snoeien”, etc. etc. Het terrein + omgeving is verleden jaar in zijn geheel op film gezet…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.