Politiek,  Wijknieuws

Wederom perikelen rond het Polenhotel De Uithof

Alle perikelen rond de bouw van de ‘containers’ in De Uithof is nog steeds niet afgelopen.
Gisteravond kreeg wethouder Norder zelfs een motie van afkeuring tegen zich ingediend van de Haagse oppositie die het niet overleefde.
De Haagse Stadspartij (HSP), de SP, GroenLinks, de PVV, de Partij voor de Dieren en de Groep Van Doorn vinden dat Norder de raad heeft gepasseerd bij het verlenen van een bouwvergunning voor het Polenhotel aan de Lozerlaan.
Maar Norder zegt dat hij de procedures goed heeft doorlopen. Hij kreeg hiervoor steun van de collegepartijen.


Ook heeft de Haagse Stadspartji bezwaar aangetekend bij de Europese Commissie wat nu in behandeling is. Zij vindt dat de overeenkomst getekend met uitzendbureau Jobcenter tegen de regels in is, namelijk ‘onrechtmatige staatssteun’ aan een commerciële instelling.
Ik citeer van de website van de HSP:

“Het exploiteren van een hotel of pension is een economische activiteit die via een normale commerciële weg dient plaats te vinden. Na antwoord op raadsvragen blijkt er echter tenminste €250.000,- (korting grondhuur en aanleg openbare werken, bouw- en woonrijp maken) aan steun te worden verleend door de gemeente. Ook is sprake van een aantal verborgen elementen van staatssteun aangezien een aantal kostenposten nog niet bekend is.
Het college neemt het standpunt in dat de bouw van het MOE-landerhotel een Dienst van Algemeen Economisch belang betreft en om deze reden geen sprake is van staatssteun. Het bouwen van het hotel is een initiatief van Jobcenter, een bedrijf dat zich beweegt op een markt waarop ook andere marktpartijen actief zijn. Het betreft geen van overheidswege opgelegde taak en is om deze reden ook geen Dienst van Algemeen Economisch Belang”.

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: “De bouw van een MOE-lander hotel behoort te worden gezien als een normale investering in de bedrijfsvoering van Jobcenter. In plaats daarvan wentelt Jobcenter een deel van haar ondernemersrisico af op de gemeente Den Haag, en dat is concurrentievervalsend.”

De bouw van de tijdelijke woonunits voor 360 MOE-landers start in maart.
Veel mensen waaronder directe omwonenden zijn tegen de bouw, omdat zij bang zijn dat dit ernstige overlast teweeg zal brengen. Ook denken velen dat dit tot grote afbraak van de ecologische (!) zone zal leiden. Ook heerst de angst dat de overeenkomst van 5 jaar een ‘farce’ zal blijken; mocht blijken dat het ‘goed loopt’ kan deze overeenkomt met nogmaals 5 jaar worden verlengd, zonder dat een wijziging in het bestemmingsplan van De Uithof nodig is?
Wethouder Norder verwacht geen overlast, omdat er strakke regels in het complex gaan gelden. Hij vindt de voorziening nodig om zo overlast zoals illegale overbewoning in de binnenstad te verminderen.
Hierbij zet ik ernstige vraagtekens, omdat al tijdens de informatieavond duidelijk werd dat het gaat om nieuwe mensen die gaan werken in de AGF sector. Mensen die al in Den Haag bivakkeren (dus nu illegaal gehuisvest zijn en/of lijden wegens slechte woonomstandigheden) hebben derhalve geen profijt van deze nieuw te bouwen woonomgeving.Please follow and like us:

3 reacties

 • Ed Ploeg( trotsopniks)

  Allereerst is hier op zijn plaats de welgemeende complimenten voor het inspreken door mevr. de Jongh zij heeft dit op een prima manier gedaan en kan qua bespraaktheid zo de raad in. Velen daar deden het zeer zeker niet beter, en waren (PvdA) tot op het irritante af aan het uhhh-en.
  Moet mogen maar als negen van de 10 woorden uhhh zijn, krijg je er snel genoeg van. Ook Joris liet weer zien uit het goede hout gesneden te zijn, maar de democratie is een beetje dood in lokaal Nederland. Eens het college geinstalleerd staat de raad volkomen buitenspel, mag dan alleen nog wat inbrengen als het gaat om het aantal kleedhaakjes bij de lokale voetbalclub.

  Opmerkelijk inzake het “MOEkamp”(nee geen koekamp) is dat in Someren de aspergeteelster Janssen veroordeeld is voor alles dat jobcenter gesponsord en gesteund door Norder nu legaal gaat doen.
  Zo ik het nu zie dient er nog een kort geding en is er door de HSP een klacht ingediend in Brussel. We hopen het beste er van. Leg vooral nadruk op de schamele barakken en niet op overlast zou ik zeggen.
  Jammer dat Norder nog zo jong is, die kan lang mee, helaas. D66 was tranentrekkend slecht.
  In 2014 bij de nieuwe verkiezingen kan ik alleen maar adviseren, Weest Wijs.
  Als ik Norder daarna terug zie op honk, heeft u mijn raad in de wind geslagen.

  Verdomd jammer van de Uithof. (Ed Ploeg – //www.trotsopniks.nl- volgers van lokale politiek)
  Lees ook op onze website het artikel over Moekamp en Koekamp.

  Namens Trots op Niks
  Ed Ploeg
  Eindhoven (ex-bewoner Randveen 17)

 • Frances van Rijn

  Niet alleen de belasting van het natuurgebied is een doorn in het oog van de bewoners van Den Haag Zuid-West, maar ook de erbarmelijke woonomstandigheden die voor deze mensen wordt gecreeerd. Maandenlang met z’n tweeen in een kamertje van nog geen 4m2 per persoon ruimte om te slapen in een unit waar 6 mensen worden gehuisvest, lijkt mij niet normaal. Verder is er in de aangrenzende ruimte een kitchenette, tafel met 6 stoelen en jawel voor 6 mensen één douche en een OPEN toilet. Bovendien wordt de grond gratis aan een commercieel uitzendbureau (Jobcenter) ter beschikking gesteld en worden kosten (aanleg parkeerplaatsen, riolering etc.) gemaakt over de ruggen van de Haagse belastingbetaler. Ook lost het de problemen in de krachtwijken niet op, zoals wethouder Norder (PvdA) beweert. Jobcenter haalt 360 nieuwe arbeidsmigranten uit Polen hier naar toe; de eigenaar gaat echt niet de probleemgevallen uit de oude wijken in dienst nemen. Langzamerhand worden onze ‘eigen’ junks en daklozen uit de dag-nachtopvang verdreven door MOE-landers, zelfs de straatkrant is grotendeels in handen van deze arbeidsmigranten. Handen af van de Uithof! Creeer woonunits in leegstaande kantoorgebouwen voor arbeidsmigranten, studenten en daklozen! Er staat momenteel 14% in Nederland leeg!Laten overheid,gemeenten, ontwikkelaars, beleggers etc zich inzetten om de bestaande leegstaande kantorenvoorraad te herontwikkelen.

 • Frances van Rijn

  Overgenomen reactie uit De Posthoorn:

  Menigeen denkt dat het jarenlang binnenhalen van arbeidsmigranten een “linkse hobby” is. M.i. is het tegendeel waar en heeft het alles te maken met het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten t.b.v. het bedrijfsleven, een toch wel rechtse aangelegenheid. De rijken zoeken nu eenmaal het randje van de financiele mogelijkheden op; eigen gewin is kattengespin. Maar de tijden zijn zo te zien aan het veranderen! Wie had ooit gedacht dat wethouder Norder (PvdA) een “rechtse hobby” zou gaan steunen en zelfs het voortouw hierin neemt. Met in zijn kielzog zijn schaduw heer Verspuij die menigmaal een rookgordijn optrekt door met zijn zwalkend vingertje te gaan wijzen naar de PVV. Dat Norder( PvdA) daarmee een recreatie/natuurgebied, ondernemers, bewoners etc. benadeelt, maakt niet uit. Dit zal op termijn zeker een vermindering van zetels in de Haagse gemeenteraad opleveren. Bewoners zijn trouwens niet bang gemaakt door de PVV. Bewoners hebben alle raadsleden benaderd, maar één partij (PVV) was zo geinteresseerd om de situatie ter plekke te bestuderen. De resterende raadsleden hebben waarschijnlijk de luchtfoto’s op Google-maps bestudeerd! Want als zij ter plaatse de situatie hadden bekeken, waren zij er achter gekomen dat de lokatie niet geschikt is. Het op het laatste moment tellen van auto’s op maandagochtend die gebruik maken van de toegangsweg, slaat nergens op. Kom tellen als het avond, weekend of als er evenementen zijn. Ook de reactie van Schaduw de verhuur van bedden in handen te geven van HaagWonen geeft te denken. Heeft Jobcenter er een zwaar hoofd in met de crisis, kan het de grote verantwoording niet aan of blijkt het toch niet zo’n betrouwbaar uitzendbureau te zijn? Kom op Norder en zijn Schaduw, geef hier eens uitleg over!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.