Natuur/milieu

Wandeling in De UithofNa een dag hard werken (en een middagtukkie) was ik het binnenzitten helemaal zat.
Dus heerlijk even uitgewaaid in De Uithof.
Het blijft een schitterend gebied vol variatie.
Voorzichtig aan begint alles groen te kleuren. al overheersen de winterkleuren nog wel.
Mooi zijn wel de eerste bloemen die uitbundig langs de waterkant bloeien.
Bij een meer zit een zwaan rustig op haar nest.
Het mannetje zwemt in de directe omgeving, haar beschermend tegen eventuele bedreigingen.
Prachtig die weerspiegeling in het water, met de kleuren van de ondergaande zon.
beide foto’s zijn met 18x zoom genomen om het paar niet te verstoren.
Maar ook dit was schitterend te zien; een optische illusie. Het leek net of dit vliegtuig naar de maan vloog: een ‘one way ticket to the moon’.
Onderweg kwam ik een man tegen die van alles uit de grond stak. Op mijn vraag wat hij verzamelde liet hij de inhoud van zijn tas zien; paardesla. Toen ik zei lekker! moest hij lachen…. Even later zag ik hem snel De Uithof verlaten.
De knalrode zon die onderging zag ik wel, maar was te laat op een mooie plek deze vast te leggen; wel bleef een rode zweem in de lucht en het water achter, met de prachtige boerderijen op de achtergrond.
Het watervalletje is niet overbodig; het zorgt ervoor dat er stroming blijft. Een heerlijk geluid als je erlangs loopt.
Toen ik vlak bij het doolhof was, kwam een koets me snel voorbij waarop een meisje achterop stond en een hond nieuwsgierig rondkeek. Zwaaiend reden ze me voorbij.
Typisch waren deze groene en oranje handafdrukken, die op verschillende plaatsen te zien waren. Even moest ik denken aan de zwarte hand (Pietje Bel) maar zwarte handen zaten er niet tussen. Zou het vingerverf zijn? Het lijkt me niet echt lekker om andere verf weer af te moeten wassen.
Sinds kort grazen in De Uithof weer Galloway runderen.
Tijdens de winter worden ze op stal gezet, maar wanneer de temperatuur weer lekker wordt, worden ze dor de gemeente geleased om daar de weilanden te begrazen.

Het voordeel van het laten begrazen door koeien is dat het weidevogels aantrekt (buiten de beleving in een stad dieren te zien grazen geweldig is) omdat de mest het bodemleven bevordert. Dit heeft weer een aantrekkingskracht op de (weide)vogels zoals de kieviet en scholekster.
Een tweede voordeel is dat door de begrazing het oprukkende riet op een milieuvriendelijke manier wordt bestreden en wordt teruggebracht tot een acceptabel niveau.
Twee kraaien zaten in de boom in natuurgebied De Uithof, wachtend tot de nacht zijn intrede zou doen.
In Den Haag Zuidwest zijn veel kraaien die nog steeds in grote groepen slapen.

Een heerlijke wandeling, die uiteindelijk langer werd dan gepland. Maar het was zulk lekker weer en zo veel te zien.Please follow and like us:

2 reacties

  • Hanny

    Dat was een prachtige wandeling, waarbij je veel gezien hebt. Heerlijk dat de natuur weer uitloopt en dat we daarvan kunnen genieten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.