Natuur/milieu

Vlindertelling, vlinders en meer mooisDit weekend kan je meedoen met een kwartiertje vlinders in je tuin tellen voor de Vlinderstichting. Zelf heb ik vandaag 5 vlinders geteld; 3 kleine koolwitjes en 2 bonte zandoogjes. Jammer dat er niet meer soorten rondvlogen, want eigenlijk keek ik toen het echt wel mooi weer was en de zon behoorlijk scheen. Toch een beter resultaat dan de afgelopen weken al viel het resultaat me wat tegen….
Wie overigens nog niet geheel vertrouwd met vlinders: hier is een mooie vlinderzoekkaart te downloaden.
Dit is een hoornaarzweefvlieg. Hij lijkt op een wesp maar is dat niet; ze steken ook niet. Je kan het verschil duidelijk zien; ze zijn groter dan een gewone wesp en ze hebben maar 2 vleugels; wespen hebben er 4.
Ook hebben ze in tegenstelling tot wespen, geen smalle taille. Het zijn de grootste zweefvliegen van Nederland; ze kunnen maar liefst 2,5 centimeter groot worden.
Een aantal jaar geleden waren ze nog erg zeldzaam in ons land; tegenwoordig tref je deze soort regelmatiger aan in tuinen.
Vandaag zag ik een vrouwtje, te zien aan de brede gele ”rand” tussen de ogen, die bij mannetjes nauwelijks aanwezig is, op een vlinderstruik.
De ooievaarskuikens zijn inmiddels allemaal groot geworden.
Nog even en de meesten zullen de trek weer maken naar Zuid-Afrika.
Natuurlijk zullen ze daar sterk genoeg voor moeten zijn en voldoende reserves opbouwen.
Elk jaar zie ik weer in het park langs de Prinses Beatrixlaan ooievaars; een grote vijver en een groot stuk land geeft ze kennelijk veel voeding. Ook zijn er mensen die ze regelmatig voeren.
Vandaag zag ik een volwassen ooievaar met twee geringde jongen; te zien aan de snavel die nog zwart bevat. Echt een mooi gezicht!Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.