Natuur/milieu

Vlinders



De afgelopen maanden is het me opgevallen, dat ik zeer weinig vlinders zie.
Je moet er echt op uit gaan om ze te spotten. Zelfs het zeer algemene koolwitje zie ik nauwelijks.
Natuurlijk hebben we tot nu toe een slechte zomer voor vlinders gehad, maar ik had verwacht dat rijdens de hete dagen van de afgelopen tijd dit zich vanzelf wel zou oplossen.


In mijn tuin heb ik veel planten, struiken en bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders.
Helaas, ze blijven maar uit.
Een enkel koolwitje en ‘s nachts gamma-uitltjes en motten. Maar dagvlinders: nauwelijks!




Gisteren spotte ik eindelijk dan een gehakkelde aurelia (samen met een hommel hier op de foto); een vlinder die ik elk jaar veelvuldig zie. Het was zo bijzonder dat ik tussen de struiken sloop om hem op de foto te zetten…

Natuurlijk zullen dagvlinders zich bij regen en kou niet vertonen, maar wat me ook zorgen baart is het maaibeleid van de gemeente in deze.
In de ecologische zones wordt maar af en toe gemaaid en laat dat nu net gebeurd zijn. Poppen, eitjes en rupsen van vlinders zullen het nu dus niet hebben overleefd; ik vind het jammer dat men hier niet even op inspeelt.
Het lage aantal vlinders dat tot nu toe is gebleken heeft natuurlijk automatisch effect op het ecosysteem. Bijvoorbeeld mezen voeden zich voornamelijk met vlinderrupsen. Minder vlinders betekent minder rupsen met vanzelfsprekend honger voor de hongerige kleintjes volgend jaar. Minder vlinders dit jaar geeft minder vlinders volgend jaar en er is zelfs kans dat we volgend jaar weer enkele soorten van de algemene lijst kunnen schrappen of dat zelfs bepaalde vlinders niet meer gespot zullen worden in Nederland.
Mussen zijn al niet meer zo algemeen, als we dan ook nog de mezen niet meer zien, is dat jammer vind ik; ik zie liever veel kleine vogels dan veel grote (kauwen, eksters en dergelijke).
En dan heb ik het nog niet eens over de bijen. Hommels zie je, evenals zandbijen, maar de gewone honingbij? Ook voor wat betreft deze soort is het zoeken geblazen.
Ja, ik maak me best zorgen, want ook wij zijn afhankelijk van het ecosysteem.



Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.