Mens/Maatschappij,  Muziek

Viering Roze Zaterdag in Den Haag

Roze Zaterdag  wordt al jaren gevierd in Nederland. Dit jaar voor het eerst uitbundig in Den Haag, op 20 juni.

De maand is niet zo maar gekozen; in juni is het precies veertig jaar geleden dat de politie in New York het gaycafé Stonewall Inn binnenviel. Na jarenlange treiterijen en geweldplegingen door agenten besloten de bezoekers voor het eerst terug te vechten wat een keerpunt in de geschiedenis van de homobeweging teweeg bracht.

Hoewel er al veel is bereikt op het gebied van homo-emancipatie, worden niet hetero mensen nog steeds, of misschien nog wel meer dan eerst gediscrimineerd.
Roze Zaterdag hoopt acceptatie en tolerantie te bereiken.
Overigens, Roze Zaterdag maakt deel uit van The Hague Festivals.

Voor mij is de homo acceptatie zo belangrijk, dat ik dit evenement erg belangrijk vind; al al kon ik het maar even bezoeken.
Willeke Alberti  is natuurlijk gkroond tot de ‘koningin-moeder van de Nederlandse homo’s’ dus haar optreden “mocht” ik zeker niet missen.

Eerst openden minister Plasterk samen met Frits Huffnagel en Bert van Alphen officieel de Roze Zaterdag. Daar liet Plasterk de binnenkant van zijn nette colbert zien; toch wel een contrast!

roze zaterdag
drommen mensen

Daarna trad Willeke op; onvoorstelbaar hoe druk het was op het Lange Voorhout! Drommen mensen, normaal of extreem gekleed.

Ondanks haar leeftijd heeft zij nog een krachtige stem, al is het nou niet echt mijn smaak.

Prachtig vond ik ook even het moment, dat toen minister Plasterk gevraagd werd op een “roze wolk” te klimmen.
Verder was er natuurlijk enorm veel te zien en beleven. Roze overheerste enorm; zelfs de mensen die bedienden overal waren in het roze gestoken. Enorm veel roze ballonnen en natuurlijk roze bloemen om nekken; schitterend!

Optredens, zowel op de diverse podia als “gewoon” op straat en diverse stands, waar ook Mark Rutte zich liet zien.

Op het Lange Voorhout stond ook een grote stand waar onder andere de politie, brandweer en justitie stond.

Ook op het Plein was een podium, waar onder andere onder grote belangstelling Dolly Bellefleur optrad.

Is deze man niet opvallend?

Voor meer foto’s klik hier (ze zijn door verkleinen slecht van kwaliteit; wilt u ze voor persoonlijke doeleinden mooier hebben, neem dan contact met me op).

Ook Richard Mulder is geweest, maar op een later tijdstip. Zijn foto’s kunt u hier (klik) bekijken en nabestellen.

Please follow and like us:

12 reacties

 • Barry

  Ik was gisteravond ook even geweest met een groepje, me vriendin wou zo graag Gerard Joling zien. Nou wat ik daar allemaal rond zag lopen echt te vies voor woorden sorry hoor ik werd er echt stront misselijk van. Dat je homo/lesbo bent ok moet je zelf weten. Maar waarom zo overdreven en zo doen. Homo’s die elkaar ter plekken staan af te lebberen, aan elkaars kruis staan te graaien en in elkaar hol staan te peuteren *KOTS*.

  Ik als hetro gaat toch ook niet op een of andere feest me vriendin aan haar kruis of borsten staan graaien en haar smerig lopen aflebberen waar jan en alleman bij staat. Ze willen als normaal worden behandelt, GEDRAAG JE DAN OOK NORMAAL!!!. Waarom duidelijk laten zien van “kijk mij is even homo zijn”. Loop ik of iemand anders er mee te koop dat hij of zij hetro is, nee toch?.

  Nee voor mij mogen ze dit echt afschaffen, leer eerst maar eens je normaal te gedragen op straat ook al is het feest. Doe normaal dan word je ook als normaal behandelt. Begrijp heel goed dat mensen dit niet als normaal beschouwen en homo’s scheef aankijken.

 • Ferry

  Tsja Barry , dat kon je toch verwachten .
  En Gerard Joling “zien” ? die is toch niet van de kijkbuis af te slaan…

 • Tamisari

  @barry,

  Ik ben gisteren ook geweest en je weet dat als je bij dit soort evenementen gaat. Ik moet zeggen dat ik me kostelijk heb geamuseerd om dat gedrag, dat zou ik als hetro echt niet in mijn hoofd halen hoor maar in deze scene is dat een gewoon verschijnsel. En mensen die die niet kunnen aanzien cq verachterlijk vinden hebben op zulke evenementen niets te zoeken !!! Gelukkig dat ik niet nederland woon en dat dit gewoon kan.

 • Geertje

  Ook in vind dat bij dit soort evenementen je dit gewoon kan en mag verwachten.
  Het is toch geweldig dat je dit een keer openlijk mag doen?
  Hoe vaak is het niet zo, dat je bij de minste geringste “afwijking” in je gedrag scheef wordt aangekeken? Of zelfs in elkaar wordt geslagen (ja heus, dat komt voor…)
  En eerlijk gezegd, als ik in een disco of andere uitgaansgelegenheid ben, en ook osms zelfs in de tram, dan zitten hetero’s mekaar ook dusdanog “af te lebberen” dat een ander er aanstoot aan zou kunnen geven.
  Waarom mag dat wel, en dit niet?
  Gelijke rechten.
  En zeker op deze dag kan je dat verwachten.
  En ja, als je daar niet tegen kunt, is het net als de tv; doe de knop uit of ga er niet heen.
  Ik heb in elk geval genoten 🙂
  Van iedereen die erbij was, en van iedereen die voor zijn sexuele geaardheid openlijk durfde uit te komen; homo of hetero.

 • Leidse Glibber

  Geweldig verslag Geertje en het blijft helaas nog steeds belangrijk dat de Roze Zaterdag gevierd moet worden.
  Er is nog steeds erg veel discriminatie en dat voor een land als Nederland.

 • Dianne

  Sorry maar ik begrijp het commentaar van sommige mensen (anti gay jaja want anders maak je je er ook niet zo druk om lijkt me) echt niet!

  Alleen dit al: ‘leer eerst maar eens je normaal te gedragen op straat…ookal is het feest’ NOU DAN KUNNEN WE CARNAVAL OOK WEL AFSCHAFFEN!!
  Oh ja en niet te vergeten koninginnedag, moet je dan zo overduidelijk laten zien dat je van Nederland/ het koningshuis houd???!

  En dit is dan geen scheef gezicht naar de gayscene toe cker, pfff….

  “”Nou wat ik daar allemaal rond zag lopen echt te vies voor woorden sorry hoor ik werd er echt stront misselijk van. Dat je homo/lesbo bent ok moet je zelf weten. Maar waarom zo overdreven en zo doen. Homo’s die elkaar ter plekken staan af te lebberen…..Ze willen als normaal worden behandelt, GEDRAAG JE DAN OOK NORMAAL!!!. Waarom duidelijk laten zien van “kijk mij is even homo zijn”….leer eerst maar eens je normaal te gedragen op straat ook al is het feest. Doe normaal dan word je ook als normaal behandelt. Begrijp heel goed dat mensen dit niet als normaal beschouwen en homo’s scheef aankijken.””

  Wil je zeggen dat jij geen oordelen over homo’s hebt??!
  Hoeveel hetero’s ‘lebberen elkaar’ niet af zeg, wil je zeggen dat jij je vriendin nog nooit in het openbaar gezoend hebt??
  Zeg jij tegen een skater of een emo ook dat hij/zij zich ‘normaal’ moet gedragen?
  En normaal te leren gedragen op straat…?
  Hoeveel mensen gedragen zich niet ABNORMAAL op straat, dit zijn niet alleen homo’s volgens mij.
  You have a serious problem with gaypeople, medelijden met je….

  En ja, tis al eerder gezegd, ‘helaas’ is zo’n dag nog steeds nodig..

  Gelukkig maar, want heb me SUPER vermaakt, het was een TOPDAG!!!!! 😀
  En ja, ik had ook een roze shirt en een roze bloemenkrans and i loved it!! haha

 • dawn

  het was zo super leuk!en ik ben 100 procent hetero..
  mensen die niet zo goed tegen dingen kunnen,moeten het ook niet opzoeken..
  of trek een zak over je kop!

 • SirCumSized

  Ik val zoals gewoonlijk Barry een beetje bij; ook ik heb regelmatig mezelf begeven in de homo-scene en ik kan me aansluiten bij beide partijen. Ik snap ook niet waarom bepaalde groepen homosexuelen zich zo nichterig, vals, filijn en geaffecteerd gedragen maar ben er naar een aantal jaren achter gekomen dat het gewoon een soort van “pose” is in de scène. Vrouwen hebben hier minder moeite mee omdat ze een spiegel van hun eigen eigenschappen krijgen voorgelegd>. Er moet vooral veel geacteerd worden en vooral de negatieve vrouwelijke eigenschappen moeten uitvergroot worden in de onderlinge contacten, daar moet je wel tegen kunnen want ben je in een groot gezelschap met dit soort (tijdelijke) persoonlijkheden dan krijg je het wel voor je kiezen. Daarnaast snap ik heel goed dat indien een groep mensen die zich gelijkgestemd voelen zich ook anders gaan gedragen. Dat zie je zowel bij een Roze Zaterdag maar ook als een groep hooligans elkaar vinden in het stadion. T’is dus gewoon terug te brengen op groepsdynamiek.
  Het enige waar ik me internationaal aan stoor is het feit dat Nederland in het buitenland maar om twee dingen bekend staan: drugs en de tolerantie t.a.v. homo’s; alsof we niets anders mooi voortbrengen in ons kleine land?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.