Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Tillift voor rolstoelen wint Onbeperkt070 prijs 2019

tillift
Van links naar rechts: Gaby Loefstop (The Hague Contemporary Art Weekend, winnaar Aanmoedigingsprijs), Voorall-vrijwilliger Ferry Rouw, Andrea Sciacca (BuurtBoerderij De Nijkamphoeve, winnaar Eervolle Vermelding), wethouder Kavita Parbhudayal en Chris Schram (Willemsvaart, winnaar Onbeperkt070-prijs met zijn idee van de tillift).

Wat een drukte vandaag in het Hilton Hotel!
Op Facebook werd al vermeld dat de prijsuitreiking voor de Onbeperkt070 prijs van de Stichting Voorall vol zat. Aanmelden was niet meer mogelijk.
Toen ik zelfs iets te vroeg, arriveerde begreep ik waarom. De ontvangstruimte was al vol.
Gespannen wachtte iedereen met een lekker hapje en drankje op wat komen ging.

Diverse optredens

Iva Adrichem
Iva Adrichem en Sander Lekkerkerk met prachtige klassieke muziek

Om half drie mocht men de zaal binnen, waar we getrakteerd werden op een prachtige opera zangeres. Blind. Vanzelfsprekend waren mensen met een handicap uitgenodigd op te treden tijdens deze prijsuitreiking. Want de bedoeling is dat of je nu met of zonder handicap leeft je volwaardig in de maatschappij wordt opgenomen. Altijd.

tillift
Robbert met zijn humoristische kijk op zijn leven

Wat diepe indruk op me maakte was een man, die plots (in 2016) blind werd en in datzelfde jaar zijn been moest laten amputeren. Een waardeloos jaar. En dan was hij ook nog Surinamer! De wijze waarop hij het publiek aan het lachen wist te brengen was zowel puur humor als indrukwekkend.

Sjaak Bral
Sjaak Bral met een pep talk

Sjaak Bral besloot de optredens met een “pep-talk”. (overigens waren er ook diverse andere toespraken).
Een uitspraak die ik niet los kon laten was “Het zandkasteel dat je als kind hebt gebouwd, is nog lang niet klaar”.

Prijsuitreiking

eervolle vermelding
eervolle vermelding

Toen was het de tijd voor de nominaties. 10 van maar liefst zo’n 65 ideeën waren genomineerd.
De jury had het er zwaar mee gehad vertelde ze, maar uiteindelijk werden ze het eens.
Er waren drie prijzen. Allereerst een eervolle vermelding. De Eervolle Vermelding was voor Ed Vols en Andrea Sciacca van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve die mensen met een beperking Ezeltherapie aanbieden. Ezeltherapie, of asinotherapie, is een vorm van therapie waarbij ezels ingezet worden als vorm van therapie bij volwassenen of kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Stichting Vrienden van De Nijkamphoeve is de beheerder van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve.

aanmoedigingsprijs
aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs (met een bedrag van 2.500 euro) werd gewonnen door Adelheid Smit van The Hague Contemporary Art Weekend 2019 en haar idee om aangepast vervoer aan te bieden tijdens het evenement in juli. “The Hague Contemporary Art Weekend heeft inclusie hoog in het vaandel staan en doet naast het aanbieden van aangepast vervoer, nog veel meer voor inclusiviteit. Zo zijn onder andere alle goed toegankelijke locaties in kaart gebracht, worden er gratis rondleidingen gegeven die zijn aangepast voor rolstoelgebruikers en worden er aangepaste pendelbussen ingezet,” aldus de jury.

Willemsvaart winnaar met idee van Chris Schram en Martine voor een tillift voor rolstoelen bij Madurodam

tillift
Chris Schram van de Willemsvaart wint met idee tillift

Maar de winnaar van de Onbeperkt070 prijs 2019 was Chris Schram van de Willemsvaart //www.willemsvaart.nl/ . Het idee had hij samen met Martine ontwikkeld en ingediend.
Hij nam de prijs bescheiden in ontvangst: “het idee is goed voor de stad”, aldus Chris.
Hun idee is om rondvaarten in de Haagse grachten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Chris Schram ontving de prijs uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal (overigens, zij reikte natuurlijk ook de overige prijzen aan de winnaars uit).

Bij de beeldvormingsprijs is een bedrag gemoeid van €7.500 om een tillift bij de opstap van de rondvaarten, ter hoogte van Madurodam, te realiseren. “In 2020 verwachten we vanwege onder meer de Invictus Games en de Special Olympics Nationale Spelen veel toeristen in Den Haag, waaronder ook veel mensen met een beperking. Wij willen dat zij net zo van onze stad kunnen genieten. Deze tillift maakt dat voor iedereen mogelijk”, aldus Wim Carabain, directeur van Voorall.
Ga voor meer informatie naar www.onbeperkt070.nl.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.