Muziek

Tijl Beckand dirigeert de Negende symfonie van Beethoven

Tijl Beckand
Tijl Beckand dirigeert in Amare zonder noten te kunnen lezen de Negende symfonie van Beethoven

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober, 20.00 uur komt een lang gekoesterde droom van Tijl Beckand uit. In de nieuwe Haagse concertzaal Amare dirigeert hij dan de befaamde Negende symfonie van Beethoven.
Wie kent deze prachtige symfonie niet?
Ik ben erg benieuwd hoe deze in Amare zal klinken!

Op 7 mei 1824 ging in Wenen een kolossaal werk in première: de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Alle Menschen werden Brüder! Een werk dat de loop van de muziekgeschiedenis radicaal veranderde, een werk dat iedereen kan meefluiten, een werk dat verbindt, een werk dat blijft intrigeren, inspireren en een onuitputtelijk bron van hoop op verbroedering is. Een kleine tweehonderd jaar later hoorde de veertienjarige Hagenees Tijl Beckand een stukje in een trailer van een Hollywoodfilm. Vanaf dat moment is de Negende in zijn DNA blijven zitten en droomde hij ervan ooit dit meesterwerk te mogen dirigeren.

Amare
De prachtige zaal in Amare

Helaas kon in 2020 Beethovens 250ste verjaardag niet groots gevierd kon worden. En Tijl moest zijn levenslange droom opnieuw een jaar uitstellen. Maar op 8 en 9 oktober gaat hij in Amare alsnog de uitdaging aan. Zonder enige muziekopleiding is dat alsof je het kanaal wil overzwemmen zonder armen en benen. En toch gaat hij het proberen, met het Residentie Orkest. Een bijna onmogelijke taak want Tijl kan geen noot lezen. Maar het gaat lukken! Al tweeënhalf jaar wordt hij hiervoor gecoacht door dirigent Jules van Hessen. En het wordt uniek! Je moet erbij zijn. De Negende van Beethoven door Tijl, misschien wel de meest unieke viering van het verlengde Beethovenjaar.

DE NEGENDE VAN TIJL
Dirigent en presentator: Tijl Beckand. Met Residentie Orkest Den Haag, Toonkunstkoor Amsterdam, sopraan Jeannette van Schaik, mezzosopraan Maria Fiselier, tenor Linard Vrielink, bariton Frans Fiselier en koordirigent Boudewijn Jansen. Dirigeercoach: Jules van Hessen.

Tickets (34 en 29 euro) voor de concerten op 8 en 9 oktober, 20.00 uur zijn te koop via deze link (klik).

Deze productie is een initiatief van Night of Comedy en Stichting Buiten.Gewoon.Klassiek, in samenwerking met AVROTROS, MoonDocs en LUSTR.
Het concert op vrijdag 8 oktober wordt opgenomen door AVROTROS als onderdeel van de zevendelige serie Tijl en de Negende van Beethoven, die vanaf 19 december,19.25 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.