Mens/Maatschappij

Start Haagse Vrijheidsweken en kick-off Bevrijdingsfestival

Haagse Vrijheidsweken
V.l.n.r.: Directeur Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman van ASN Bank, bestuurslid Hanneke Propitius van de R.G. Ruijs Stichting, wethouder Saskia Bruines van Economie en Ilio Rodoni van Hilton The Hague.

Wethouder Saskia Bruines heeft vorige week donderdag het startsein gegeven voor de Haagse Vrijheidsweken.
Tot en met dinsdag 10 mei 2022 staan er in Den Haag tijdens de tiende editie van dit evenement ruim honderd activiteiten op het programma.
Tijdens de startbijeenkomst in het vernieuwde restaurant BlueBlood in het Hilton werd ook de promotiecampagne voor het komende Bevrijdingsfestival op het Malieveld afgetrapt.

Tijdens de bijeenkomst werden verder inspirerende speeches gegeven door directeur Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman van de ASN Bank, bestuurslid Hanneke Propitius van de R.G. Ruijs Stichting en general manager Ilio Rodoni van Hilton The Hague.

De Haagse Vrijheidsweken worden elk jaar gehouden in de aanloop naar 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, NGO’s, musea en rondvaartorganisaties stellen elk jaar gezamenlijk een programma samen rond de thema’s vrijheid, WO2, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Zo zijn er verschillende exposities, films, theatervoorstellingen, concerten, rondleidingen en herdenkingen. Het volledige programma staat hier (klik). Bestel snel je tickets, want sommige onderdelen zijn nu al uitverkocht!

Haagse Vrijheidsweken
Uiterst links Gerard van den IJssel en Robert-Jan Rueb naast elkaar van de R.G. Ruijsstichting

Bevrijdingsfestival
Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is uiteraard het Bevrijdingsfestival Den Haag, op donderdag 5 mei op het Malieveld. Op de veertiende editie van het gratis toegankelijke festival wordt onder meer opgetreden door Blaudzun, Gruppo Sportivo, Fresku, Rootsriders, Numidia, Sven Hammond en het dj-duo Blasterjaxx.

Vrijheidsmaaltijden
Nieuw dit jaar zijn de Vrijheidsmaaltijden die ook op 5 mei plaatsvinden. Den Haag sluit zich daarmee aan bij dit landelijke initiatief, met onder meer een grote gezamenlijke maaltijd in het Museumkwartier. Chef-kok Nadia Zerouali maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de Vrijheidsmaaltijden zullen uitgroeien tot een nieuwe traditie.

Zoals ik al eerder in een blog aangaf, wordt op donderdag 5 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 gevierd, maar ook uitgebreid stil gestaan bij de slachtoffers van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.