Mens/Maatschappij,  Muziek

Bevrijdingsfestival 2022 staat stil bij oorlog Oekraïne

Bevrijdingsfestival 2022
Bevrijdingsfestival 2022 met onder andere rapper FRESKU, de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld komt

BLAUDZUN, BLASTERJAXX, GRUPPO SPORTIVO, ASHAFAR, ROOTSRIDERS, SVEN HAMMOND EN VEEL MEER OP 14e BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN HAAG
Het Bevrijdingsfestival Den Haag keert terug naar het Malieveld. Op donderdag 5 mei viert Den Haag het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, maar staan we ook uitgebreid stil bij de slachtoffers van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.
Dit persbericht komt laat, omdat lang onzeker was of het Bevrijdingsfestival 2022 wel doorgang kon vinden. Subsidies zijn lastig te krijgen nu. Ikzelf ben blij dat het rond is gekomen: het is een belangrijk festival, niet om de muziek wel om de achterliggende gedachte: vieren van onze vrijheid.

Ieder jaar wordt door Nederland op Bevrijdingsdag stilgestaan bij het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. De Russische invasie in een Europees land heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog ook in onze nabijheid niet louter tot het verleden behoort. Onze gedachten gaan uit naar alle onschuldige slachtoffers van dit gewelddadige conflict. Het sterkt ons in de opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen. Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de (on)vrijheid van anderen.

Tijdens het Bevrijdingsfestival 2022 zullen verschillende sprekers ingaan op de situatie in Oekraïne. Tijdens het evenement staat verder een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen gepland, die als gast aanwezig zijn op het festival. Bezoekers worden opgeroepen een bijdrage te doen aan Giro555 en om voor speciale selfiewanden hun solidariteit met de slachtoffers van de oorlog te tonen. Ook tijdens het 5voor5-moment staat de oorlog in Oekraïne centraal.

Bevrijdingsfestival 2022
Diverse optredens op diverse podia

PODIUMPROGRAMMERING
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag komen er weer twee grote podia te staan op het Malieveld.

Op het ASN BANK STAGE zijn er zijn optredens van STAGE YOUR VOICE (met leden van het Residentie Orkest), rapper FRESKU (de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld komt), de Haagse pop/rockgroep GRUPPO SPORTIVO, de Britse soulzangeres ANNA-ROSE CLAYTON, reggaeband ROOTSRIDERS, soulzanger STEFFEN MORRISON, toetsenist SVEN HAMMOND met zijn band en zanger BLAUDZUN.

Op het SENA PERFORMERS STAGE wordt opgetreden door acts als BENITO en NORDIN (beide uit Den Haag), NUMIDIA, ASHAFAR, ZEFANIO, AYDEN, BABS, ALIYAH en dj’s HALO, KEVIN ORDUÑA en slotact BLASTERJAXX.
De Haagse muziekorganisaties GUAP en AIGHT presenteren op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten.

INHOUDELIJK PROGRAMMA
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement wordt op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat.

Vanaf het VFONDS BUSPLATFORM op het Malieveld vertrekken de hele dag bussen voor een ritje de stad in, zodat de passagiers even uit de festivalhectiek kunnen stappen voor een inhoudelijk programma. Zo besteden we onder meer aandacht aan STICHTING VLUCHTELING en hun inzet voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, is er een Vrijheidscollege met EDSON DA GRAÇA, verkent het stand up-comedygezelschap PUUR GELUL weer de grenzen van de vrijheid van meningsuiting met o.a. PAULA UDONDEK en MARTIJN OOSTERHUIS, dragen jonge dichters hun gedichten over vrijheid voor en verzorgen de YOUNG PEACEBUILDERS een eigen bustocht.

HI The Hague
Nieuw dit jaar is een speciale Student Area onder de naam HI The Hague waar alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag zich presenteren en er de hele dag Haagse dj’s draaien. Deze nieuwe plek op het festivalterrein moet de komende jaren uitgroeien tot dé ontmoetingsplek voor (toekomstige) Haagse studenten.

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de Haags Hiphop Centrum Area en een terrein met kinderactiviteiten keren uiteraard dit jaar weer terug op het Malieveld.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

GRATIS ENTREE
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk. Of dat in de toekomst zo blijft is uiterst onzeker. Voor de Bevrijdingsfestivals zal het organiseren van een laagdrempelig evenement altijd het uitgangspunt blijven, maar de forse prijsstijgingen, de moeilijke sponsormarkt alsmede de veranderende financiële situatie van veel fondsen op dit moment hebben wel een enorme impact op de financiën van de 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland. Wij volgen daarom met grote belangstelling de pilot in Groningen waar voor het festival dit jaar voor het eerst vijf euro entree wordt gevraagd.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2022 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met AT Events en On The Floor Events, en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, vfonds, Hilton The Hague, BZK, Fonds 1818, Sena Performers, Cremers, HI The Hague, Van Heugten Tours, Omroep West, Den Haag FM en Rembam Graphic Design.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.