Mens/Maatschappij,  Sport/ontspanning,  Wijknieuws

Prins Harry en Meghan Markle bij Invictus Games

Prins Harry
Nederlandse team komt binnen met Prins Harry en Meghan Markle

Deze week zijn de Invictus Games in het Zuiderpark.
Inmiddels ben ik een paar keer in het mooie park geweest en heb vele kilometers daar rondgelopen. Want fietsen ín het afgezette deel is niet mogelijk. Wie graag wil kijken, adviseer ik dan ook via de ingang van de stadsboerderij te gaan.
Bijzonder is nu natuurlijk, dat Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle dit internationaal sportevenement voor militairen die door of tijdens de dienst gewond raakten bijwonen.

DI-RECT
DI-Rect als ambassadeur van de Invictus Games speelt Wild Heart

Al voor de start van deze spelen was Prins Harry met zijn vrouw aanwezig zoals ik hier al schreef. Namelijk afgelopen vrijdag, bij de ontvangst van de spelers.
Op het grote veld in het Zuiderpark, waar je normaal kon spelen en BBQ-en is nu een heel dorp opgebouwd.
Hier worden diverse competities gehouden, op bijvoorbeeld zwemmen (in het Hofbad) en atletiek (vlak bij de treintjes) na. In dat dorp staat een groot stadium. Daarin was afgelopen zaterdag de indrukwekkende opening.

Korea
Het superenthousiaste Koreaanse team

Alle teams verzamelden zich op het veld en gingen als team naar binnen.
Ik vond het een indrukwekkend gezicht en gehoor, zeker als ze “strijdkreten” lieten horen. Onoverwinnelijk: Invictus.

Prins Harry
Vlaggen van alle deelnemende landen door de zaal

Iedereen zocht een plekje. Maar rond de tijd dat de openingsavond zou beginnen, waren er nog heel veel lege stoelen. Ik was verbaasd. Hoe dat kwam werd al snel duidelijk: alle teams kwamen nu pas één voor één binnen, natuurlijk onder luid gejuich. Niet alleen van de supporters, maar van iedereen uit de zaal.

Kaiser Chiefs
De Britse band Kaiser Chiefs speelt een paar nummers ter afsluiting

Er waren optredens van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Anneke van Giersbergen, een drumband van de marine, politie en reservisten, DI-RECT en de Britse band Kaiser Chiefs. De dansgroep Avantgarde begeleidde de diverse optredens.

Prins Harry
Anneke van Giersbergen met de twaalfjarige Zoey en dansgroep

De twaalfjarige Zoey, dochter van deelneemster Joyce van den Waardenburg, droeg het Invictus-gedicht van de Britse poëet William Ernest Henley voor.

Prins Harry
Taptoe

Na een gesprek van Hans Ploegmakers en Renee Krist over het verlies van dierbaren volgde een moment van stilte na het spelen van de “taptoe” waarbij ontvallen collega’s werden herdacht. Een gele, lege stoel in het stadion symboliseerde de afwezigheid van hen die nooit mogen worden vergeten.

Prins Harry
Prins Harry en Meghan Markle spreken de deelnemers toe

Vanzelfsprekend was er ook veel aandacht en applaus voor de deelnemers uit Oekraïne. Prins Harry benadrukte in zijn speech dat de deelnemende landen als één man achter de Oekraïners staan. Zij hebben thuis te maken met een afschuwelijke situatie, maar reisden wel af naar Den Haag om de wereld hun verhaal te vertellen. De Oekraïense vlag werd als eerste het stadion ingedragen.

Rutte
Mark Rutte

Maar ook Mark Rutte sprak hun persoonlijk toe. Enkele Oekraïense teamleden zijn niet aanwezig bij het sportevenement voor militairen en veteranen, omdat ze vechten in hun thuisland. “Net als u denken wij aan hen”, aldus Rutte. “Weet alsjeblieft dat we allemaal achter jullie staan. Dat we Oekraïne steunen.”

Prins Harry
Prins Harry reikt de eerste medailles uit, met goud voor Frankrijk

Vele hoogwaardigheidsbekleders woonden de openingsceremonie bij. Onder hen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden. Zij is erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Invictus Games Den Haag 2020.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.